PUBLICITÉ

Zwangerschap: vertrouw niet op apps!

Article créé le 05/07/2016 - 09h13 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 18/07/2016 - 13h59
-A +A

Een studie toont aan dat apps voor smartphones niet efficiënt zijn om koppels een zwangerschap te helpen vermijden. Maar ook niet om tot een zwangerschap te komen!

PUB

Apps om zwanger te raken?

Niet letterlijk om zwanger te raken natuurlijk - tot nader order kan een telefoon, hoe ‘smart’ hij ook is, nog geen bevruchting teweegbrengen. Daar moet je nog altijd met z’n tweeën voor zijn.

De apps in kwestie beloven dat ze vrouwen meer bewust kunnen maken van hun menstruatiecyclus. In theorie zouden ze zo de dagen waarop ze vruchtbaar zijn kunnen kennen en de dagen waarop ze dat niet zijn. Door hun seksleven op deze gegevens af te stemmen, zou het theoretisch mogelijk zijn om een zwangerschap te bevorderen of te verhinderen, afhankelijk van de persoonlijke situatie en de toekomstplannen op korte of langere termijn.

Maar dat is de theorie. In een nieuwe studie die vorige week is gepubliceerd, zijn tientallen apps van dit type onder de loep genomen. Een groot aantal baseerde zich niet op de wetenschappelijk bewezen methodes om te bepalen op welk punt een vrouw zich precies in haar cyclus bevindt. En dat was zelfs zo bij de apps die de vrouwen niet eens laten weten dat ze enkel louter informatief zijn en niet de basis kunnen zijn van een efficiënte anticonceptie (wat voorzichtigheidshalve toch mag verwacht worden).

Anticonceptie of vruchtbaarheid: de oplossingen zijn bekend!

Toch zijn deze apps niet nutteloos; weten op welk moment van de cyclus u bent, is altijd interessant. Maar er is een groot verschil tussen dat en u volledig op die apps verlaten om zwangerschappen te plannen. Tot slot nog even enkele belangrijke dingen opfrissen:

* Voor anticonceptie: er zijn veel doeltreffende methodes. Het observeren van de cyclus hoort daar niet bij. Raadpleeg een gynaecoloog om de oplossing te zoeken die het meest geschikt is in uw concrete situatie.

* Voor een zwangerschap: geef het de tijd, maar ook weer niet te veel. Als er na een jaar van regelmatig geslachtsverkeer nog geen teken van zwangerschap is, vraagt u uw arts beter om raad. Hij zal dan, afhankelijk van de leeftijd van de toekomstige ouders, beslissen wat de volgende stap is.

Billet initialement publié le 05/07/2016 - 09h13 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 18/07/2016 - 13h59
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ