PUBLICITÉ

Zwangerschap op latere leeftijd is riskanter

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/03/2016 - 12h49
-A +A

Het tijdstip van de eerste zwangerschap kunnen uitstellen is voor vrouwen een enorme verworvenheid. Sinds de wetgeving op de anticonceptiva bestaat, is de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen van 24 naar 29 gestegen. Maar wacht er toch ook niet te lang mee, want zwangerschappen op latere leeftijd hebben een verhoogd risico op complicaties, voor de moeder zowel als voor het kind. En met de afnemende vruchtbaarheid is het grootste risico dat u helemaal geen kind krijgt!

PUB

Het "goeie moment" is vóór uw 40ste!

Veel jonge vrouwen moeten schipperen tussen hun professionele carrière en hun privéleven en stellen hun eerste zwangerschap daardoor vaak uit. Dankzij de anticonceptiva kunnen ze dat tijdstip ook naar believen verschuiven en wachten op het ' goeie moment '. Maar dat ' goeie moment ' mag ook weer niet te laat vallen. Bij een zwangerschap op latere leeftijd - dat wil zeggen na het veertigste levensjaar - neemt de vruchtbaarheid drastisch af en zijn ook de risico's op complicaties tijdens de zwangerschap groter. Een zwangerschap op latere leeftijd wordt dan ook als een risico beschouwd en moet vaker en strikter worden opgevolgd .

Uw vruchtbaarheid neemt flink af na uw 40ste

De vruchtbaarheid daalt al vanaf het dertigste levensjaar, het aantal embryo's dat zich in de baarmoederwand nestelt, daalt en er gaat ook meer tijd overheen voor vrouwen zwanger raken. Rond hun 20ste is dat nog 5 tot 6 maanden, rond hun 40ste is dat 14 tot 15 maanden.
De technieken voor medisch begeleide voortplanting worden almaar doeltreffender, maar ze kunnen de natuurlijke leeftijdsgebonden vermindering van de vruchtbaarheid niet goedmaken. Kinderen die met deze methodes ter wereld komen, worden trouwens vaak te vroeg geboren en hebben ook vaak zware neurologische stoornissen.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 04/08/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 09/03/2016 - 12h49

Heffner L.J., NEJM, 351: 1927-1929, 2004.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zwanger worden op je 40ste Geüpdatet op 14/12/2004 - 00h00

De leeftijd van de eerste zwangerschap stijgt nog voortdurend. Nieuw samengestelde gezinnen, de carrière die voorgaat, de verlenging van de levensduur, nieuwe technieken voor medisch geassisteerde voortplanting: het zijn factoren die dit verschijnsel...

Meer artikels