PUBLICITÉ

Zwangerschap op jonge leeftijd: opgelet voor verwikkelingen!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, gezondheidsjournalist op 13/08/2002 - 00h00
-A +A

Meisjes die vóór de leeftijd van 20 jaar zwanger worden, vertonen vaker complicaties en lopen meer kans op vroeggeboorte en pre-elampsie.

PUB

Een zwangerschap bij een meisje jonger dan 20 jaar houdt meer risico's in dan een zwangerschap bij een vrouw ouder 20 jaar. Dat blijkt uit een studie die gedurende een 15-tal jaar werd uitgevoerd bij meer dan 14.700 adolescentes en 11.800 oudere vrouwen.Vóór de leeftijd van 20 jaar is de kans op vroeggeboorte groter. Ook de kans op pre-eclampsie is tweemaal hoger. Pre-eclampsie is een ziektebeeld dat ontstaat vanaf de 20ste zwangerschapsweek en dat gekenmerkt wordt door hoge bloeddruk, proteïnurie (eiwitten in de urine) en gewichtstoename met oedeem.Pre-eclampsie komt voor bij ongeveer 10% van de zwangerschappen en kan min of meer ernstig zijn.

Preventie is belangrijk

De auteurs hebben aangetoond dat zeer jonge moeders van 15 jaar meer risico lopen van vroeggeboorte, hypotrofie en pre-eclampsie, terwijl meisjes van 15 en 19 jaar vooral pre-eclampsie ontwikkelen. Zonder te kunnen bevestigen dat het verschil enkel toe te schrijven is aan de leeftijd, wijzen die gegevens toch op het belang van een preventief programma dat gericht is op adolescentes.

Er zijn oplossingen

Vitamine E en vitamine C zouden kunnen helpen pre-eclampsie te voorkomen. Een studie die in het St Thomas' Hospital in Londen werd uitgevoerd bij 283 vrouwen die een hoog risico liepen om de ziekte te ontwikkelen, heeft aangetoond dat de inname van hoge doses vitamine C en E tijdens de tweede helft van de zwangerschap de kans op pre-eclampsie met 75% kan verlagen. Experts zijn evenwel van mening dat die resultaten nog door grootschalige studies moeten worden bevestigd.Pre-eclampsie is een oorzaak van foetaal lijden, waarvoor de gynaecoloog soms een keizersnede uitvoert. Baby's die worden geboren uit een zwangerschap met pre-eclampsie wegen vaak minder dan 1.500 g.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, gezondheidsjournalist op 13/08/2002 - 00h00 Eure, Am. J. Obstet. Gynecol., 186: 918-920, 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Sport tijdens de zwangerschap? Doen! Geüpdatet op 22/05/2017 - 10h32

Tijdens de zwangerschap actief blijven: het is niet alleen mogelijk, maar zelfs absoluut aan te raden. Niet alleen op het vlak van gewicht zijn de voordelen voelbaar, ook de gezondheid van de moeder vaart er wel bij.

Meer artikels