PUBLICITÉ

Zwangerschap: de (on)vruchtbaarheidsonderzoeken

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 10/05/2010 - 00h00
-A +A

Als u tevergeefs probeert zwanger te raken, doet u er goed aan een arts te raadplegen om een vruchtbaarheidsonderzoek te laten doen. Hoe ouder het koppel, hoe vroeger men zich moet laten onderzoeken. Dat kan bijvoorbeeld na zes maanden vruchteloze pogingen. Maar wat zijn die (on)vruchtbaarheidsonderzoeken?

PUB

Het vruchtbaarheidspercentage


Minder dan 5% van de koppels is volledig onvruchtbaar. De meeste koppels die problemen hebben om zwanger te raken, zijn dus in feite 'weinig vruchtbaar'. De vruchtbaarheid van een koppel wordt niet berekend op basis van de moeilijkheden van één van beide partners, maar wel op wat men de 'bevruchtbaarheid' noemt. Een voorbeeld: sperma van middelmatige kwaliteit stelt geen problemen als de vrouw zeer vruchtbaar is, of omgekeerd.
Om zwanger te raken, moet men uitgaan van een periode van ongeveer zes maanden. Een beetje geduld is dus vereist. Is men na deze termijn nog niet zwanger, dan doet men er goed aan een arts te raadplegen. Koppels die ouder zijn dan 35 jaar wachten best niet te lang, aangezien de vruchtbaarheid aanzienlijk vermindert met de leeftijd.

Factoren die de vruchtbaarheid beïnvloeden


Heel wat factoren beïnvloeden de vruchtbaarheid van een koppel. Om te beginnen de leeftijd: bij de vrouw, vermindert de vruchtbaarheid aanzienlijk vanaf de leeftijd van 35 jaar. Anderzijds is de kwaliteit van de spermatozoa op haar best rond 30 jaar. Sommige psychologische factoren spelen eveneens een rol. Ook de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies beïnvloedt het al dan niet zwanger raken, net zoals de opening van de baarmoederhals, de dag van de cyclus, het aantal spermatozoa en hun beweeglijkheid.
Het is ook belangrijk te weten dat roken de vruchtbaarheid aanzienlijk vermindert. Theoretisch gezien, is dit ook de factor die men het gemakkelijkst zelf kan beïnvloeden. De consumptie van alcohol, stress en de voeding zijn eveneens factoren waarmee men best rekening houdt.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 10/05/2010 - 00h00 Zita West, "Je veux un enfant: Le guide pratique de la fertilité et de la procréation" (Ik wil een kind: praktische gids van de vruchtbaarheid en de voortplanting) en "Prendre soin de bébé avant la naissance" (Vóór de geboorte zorg dragen voor de baby), uitg. Pearson Education.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ