PUBLICITÉ

Zwangerschap: multivitamines of niet?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/07/2016 - 14h24
-A +A

In Groot-Brittannië  waarschuwt een studie tegen het gebruik van multivitamines tijdens de zwangerschap. Volgens de studie hebben ze geen zin hebben. Wat is er van aan?

PUB

Multivitamines: (bijna) automatisch…

Vandaag krijgen zowat alle moeders en toekomstige moeders de raad om multivitaminepreparaten te nemen. Supplementen van foliumzuur worden zelfs al aangeraden zodra een vrouw probeert zwanger te worden zodat haar foliumzuurvoorraad op peil is tegen dat ze zwanger is.

Veel vrouwen hebben helemaal geen moeite met die zogenaamde verplichting om multivitamines te nemen. Sommigen hebben er zelfs een goed gevoel bij omdat ze zich zo al om de baby bekommeren nog voor die er is.

Maar volgt de zakelijke wetenschap ook dit nobele gevoel?

Een grijze zone

De gynaecologen zitten wat dit thema betreft zowat allemaal op één lijn: als de voeding van de moeders voldoende gevarieerd is - iets wat in onze westerse maatschappij vaak het geval is - is het niet nodig om multivitamines te nemen. Maar de conclusies die uit deze vaststelling getrokken kunnen worden, verschillen nogal. Hoe weet men bijvoorbeeld of een toekomstige moeder gevarieerd genoeg eet om alle voedingsstoffen die ze nodig heeft binnen te krijgen? Een grondige analyse vergt tijd en moet gebeuren door een diëtist - die heeft daar de competentie voor. Gynaecologen hebben geen van beide. Voor zover multivitamines niet gevaarlijk zijn, raden veel artsen ze momenteel dus systematisch aan al hun zwangere patiënten of patiënten die zwanger willen worden aan.

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/07/2016 - 14h24
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Geboortegewicht: alles ligt al vast voor de zwangerschap Geüpdatet op 30/10/2007 - 00h00

Het gewicht van de baby bij de geboorte wordt sterker bepaald door het gewicht van de moeder voor de zwangerschap dan de kilo's die ze bijkomt tijdens de zwangerschap. Dat is de opvallende conclusie van een recente studie. Ze houdt meteen ook een bel...

Meer artikels