PUBLICITÉ

Zwangerschap/Medicijnen

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Zijn er veilige geneesmiddelen die de aanstaande moeder kan slikken?

In zekere zin is geen enkele lichaamsvreemde substantie veilig gedurende een zwangerschap, ook al is van vele medicijnen nooit een schadelijk effect vastgesteld. Er kan dus in feite niet worden beweerd dat er geen veilige geneesmiddelen bestaan: het ontbreekt eenvoudig aan zowel positieve als negatieve bewijzen.

Wat gebeurt er als een zwangere vrouw een bepaald medicament nodig heeft?

Onder alle beoefenaren van de geneeskunde geldt de vuistregel dat

er aan zwangere vrouwen géén
medicamenten mogen worden toegediend,
tenzij dat absoluut noodzakelijk is
voor de gezondheid van de vrouw zelf,
of voor het welzijn van de foetus.

Dit betekent dat een dokter, iedere keer als hij een recept uitschrijft gedurende een zwangerschap, steeds de therapeutische uitwerking van het voorgeschreven middel voor de moeder zal moeten afwegen tegen de mogelijke schadelijke gevolgen voor de foetus.

Dit klinkt in theorie angstwekkender dan het in de praktijk is, aangezien er een brede scala van medicamenten beschikbaar is die voor zover bekend geen significant risico voor de baby met zich brengen.

Gewoonlijk wordt een middel voorgeschreven dat al vele jaren in gebruik is en waarvan gebleken is dat het gedurende de zwangerschap redelijk veilig is. Een middel dat pas op de markt is gebracht is altijd enigszins riskant aangezien de effecten op ongeboren kinderen nog onbekend is.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Drugs: weet wat ze doen! Geüpdatet op 15/07/2008 - 00h00

Drugs nemen is misschien goed voor een aantal minuutje geluk -al is dat niet zeker-, maar wat zeker is, is dat het hoogst schadelijk is voor het lichaam, de geest en voor het hele leven. Het lijkt niet zo, maar toch is er niet een gebruiker die perfe...

Meer artikels