PUBLICITÉ

Zwangerschap: let op uw figuur en op uw huid

Geüpdatet door Thérèse Dupont, gezondheidjournaliste op 09/08/2012 - 12h35
-A +A

Tijdens een zwangerschap slaan de hormonen als het ware op tilt. Er zijn tal van fysieke gevolgen die ook op het moreel kunnen werken. De grootste slachtoffers wat het aspect schoonheid betreft: het figuur en de huid.

PUB

Uw figuur vervangt

Het eerste grote zichtbare teken dat er een kindje op komst is, is de verandering van uw figuur: uw buik wordt in de loop van de maanden steeds ronder. Als u bij die vrouwen hoort die gestrest raken bij de gedachte dat ze hun vroegere vorm niet meer terugkrijgen, dan stellen we u gerust: de meeste kilo's die er tijdens de zwangerschap bij komen, verdwijnen de eerste zes maanden na de bevalling... Op voorwaarde dan wel dat u uw gewichtstoename tijdens de zwangerschap goed beheerst (niet te veel excuses zoeken om te gaan snoepen) en dat u na de bevalling enkele inspanningen doet op het vlak van voeding!

Om dat te bekomen moet u zorgen voor een evenwichtige voeding, een regelmatige controle door de arts en enkele oefeningen die voorzichtig uit te voeren zijn. Behalve bij medische contra-indicatie is fysieke activiteit tijdens de zwangerschap mogelijk en zelfs aan te raden. De meest aanbevolen sporten zijn stappen en zwemmen, verder ook aquagym of fietsen op de hometrainer.

Zwangerschapsmasker en acnémasker

Een ander deel van het lichaam dat extra aandacht verdient als u in verwachting bent is de huid.

Bij sommige vrouwen veroorzaken de hormonale veranderingen een zwangerschapsmasker " in de vorm van bruine en symmetrische vlekken verspreid over het gezicht. Die zijn in feite het gevolg van de straling van de zon. Het is dus ten zeerste aanbevolen om zich te beschermen tegen de UV-straling gedurende de hele zwangerschap. Mijd de felle zon en gebruik een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor.

Als het al te laat is en u hebt zich al zo'n zwangerschapsmasker op de hals gehaald, dan zult u wat geduld moeten oefenen: zo lang u zwanger bent, valt er niets aan te doen, maar vaak verdwijnt het masker vanzelf in de eerste zes maanden na de bevalling. Als dat niet gebeurt, zal de dermatoloog een behandeling voor depigmentatie voorschrijven.

De huid kan ook reageren op de toevloed van hormonen door een lichte acné te ontwikkelen.
Ongeveer 25% van de zwangere vrouwen hebben daar last van, vaak is dit soort uitslag sterker aan het begin van de zwangerschap.

Dit soort ongemak is moeilijk te behandelen vanwege de formele contra-indicaties van sommige geneesmiddelen tegen acné tijdens de zwangerschap. Het aanbrengen van een crème op basis van fruitzuren of benzoyl-peroxide kan wel voor verlichting zorgen. Praat erover met uw arts.

Initialement publié par Muriel Luypaert, schoonheidsjournaliste le 10/04/2007 - 00h00 et mis à jour par Thérèse Dupont, gezondheidjournaliste le 09/08/2012 - 12h35
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels