PUBLICITÉ

Zwangerschap: kunstmatige inseminatie

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 04/06/2013 - 14h44
-A +A

In het kader van de medisch begeleide voortplanting, kan kunstmatige inseminatie voorgesteld worden aan koppels die moeilijkheden ondervinden om in verwachting te geraken. Een stand van zaken over kunstmatige inseminatie, die er gewoon in bestaat mannelijke zaadcellen in de vrouwelijke geslachtsorganen in te brengen.

PUB

Kunstmatige inseminatie

Bij kunstmatige inseminatie worden zaadcellen in de baarmoeder (soms, maar minder vaak ook in de baarmoederhals) ingebracht. Men vergemakkelijkt op deze manier de ontmoeting tussen de eicel en een mannelijke zaadcel door de twee soorten gameten rechtstreeks met elkaar in contact te brengen. De zaadcellen kunnen die van de partner zijn, maar soms ook die van een anonieme donor.

Welke koppels komen in aanmerking voor kunstmatige inseminatie?

Kunstmatige inseminatie kan voorgesteld worden als de vrouw afwijkingen vertoont aan de baarmoederhals of het baarmoederhalsslijm, als het sperma van de man niet voldoet (te weinig zaadcellen, zaadcellen die onvoldoende beweeglijk zijn...) of als de man ejaculatie- of erectieproblemen heeft.
Toch moet nog aan een aantal voorwaarden voldaan worden: de vrouw moet een functionele eileider hebben en de man moet een minimale hoeveelheid sperma kunnen afleveren, tenzij een beroep gedaan wordt op een donor. Kunstmatige inseminatie met het sperma van een donor is ook een mogelijke oplossing voor koppels waarvan de man een erfelijke ziekte heeft.
Na een mislukte stimulatie van de eierstokken, kan men ook een beroep doen op kunstmatige inseminatie.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 31/05/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 04/06/2013 - 14h44

Philippe Merviel, "Assistance médicale à la procréation" (Medisch begeleide voortplanting), uitg. ESKA; Jacques Lansac en Fabrice Guérif, "AMP - L'assistance médicale à la procréation en pratique" (MBV - Medisch begeleide voortplanting in de praktijk), uitg. Masson.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De bevruchting Geüpdatet op 09/03/2004 - 00h00

Het begin van een zwangerschap is altijd het resultaat van een eenmalig gebeuren: niet de geslachtsgemeenschap, maar het moment van de bevruchting. Die ontmoeting tussen een zaadcel en een eicel is echter niet zo eenvoudig als het lijkt, maar een ech...

Ik geraak niet zwanger: wat zijn de oplossingen? Geüpdatet op 06/04/2009 - 00h00

Ovulatiestimulatie en de verschillende technieken van medisch begeleide voortplanting zijn er enorm op vooruitgegaan. Ze worden voorgesteld aan koppels die er maar niet in slagen in verwachting te geraken. Welke zijn die technieken? Waaruit bestaan z...

Vermoeide zaadcellen Geüpdatet op 22/02/2005 - 00h00

Sinds dertig jaar is de mannelijke vruchtbaarheid aan het afnemen. Uit verschillende studies blijkt dat het vooral bij sporters erg gesteld is. Tekst en uitleg.

Meer artikels