PUBLICITÉ

Zwangerschap in de zomer: opgelet voor het zwangerschapsmasker!

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 28/07/2014 - 12h57
-A +A

In de zomer loopt u het grootste risico, maar over het algemeen kan elke blootstelling aan de zon een zwangerschapsmasker veroorzaken, in andere woorden een overpigmentatie van de huid in het aangezicht.

Hoe zit dat met het zwangerschapsmasker of chloasma of ook nog melasma genoemd?

PUB

Wat is een zwangerschapsmasker precies?

Bij een zwangerschapsmasker verschijnen er bruine of grijze vlekken in het gezicht, vooral op het voorhoofd, rond de ogen, op de jukbeenderen en op de bovenlip.

Deze overpigmentatie van de huid treedt vaak halverwege de zwangerschap op, tussen de vierde en de zesde maand. Ze is te wijten aan een reactie van de opperhuid op de zon onder invloed van de hormonen van de zwangerschap. De melanocyten - dat zijn de cellen die het pigment produceren dat onze huid kleurt - werken dan harder dan normaal.

Goed om te weten: een zwangerschapsmasker gaat vaak gepaard met een donkere verticale streep op de buik (van de navel tot de pubis) en een meer uitgesproken kleuring van de tepelhof.

 

Wie loopt risico op een zwangerschapsmasker?

  • Alle zwangere vrouwen kunnen erdoor getroffen worden, maar vrouwen met een donkere huid lopen het grootste risico.
  • De oorzaak van het zwangerschapsmasker (of chloasma) is hormonaal. Sommige vrouwen die orale anticonceptie nemen (pil op basis van oestrogeen) kunnen daarom ook buiten de zwangerschap zo’n masker krijgen.
  • Vrouwen die orale anticonceptie nemen en al eens een zwangerschapsmasker hebben gekregen, lopen meer kans op een zwangerschapsmasker bij hun volgende zwangerschap.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 13/08/2012 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 28/07/2014 - 12h57

Matéo et al., Anti-agingcongres, Palermo, 2007.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zwangerschap en reizen: tips Gepubliceerd op 09/08/2012 - 12h27

De meeste zwangere vrouwen mogen zonder gevaar reizen tot aan de bevalling, behalve vrouwen met aandoeningen of een risicozwangerschap. Toch moeten er enkele richtlijnen in acht genomen worden.

Meer artikels