PUBLICITÉ

Zwangerschap: hoeveel kilo’s mogen erbij?

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 22/09/2014 - 09h55
-A +A

De zwangerschap is een periode waarin vrouwen zwaarder worden naarmate het kindje groeit. Maar die gewichtstoename verschilt van de ene zwangerschap tot de andere.

Wat zijn de normen voor gewichtstoename tijdens een zwangerschap?
Wat moeten we eten?

Een stand van zaken.

PUB

10 tot 12 kilo extra tijdens de zwangerschap

Tien tot twaalf kilo, dat is de gemiddelde gewichtstoename van vrouwen met een normaal gewicht die geen obesitas bevorderende genen meesleuren. Hoe zijn die kilo’s verdeeld?

Eerst en vooral is er het gewicht van de baby bij de geboorte. Dat ligt tussen drie en vier kilo.
Als de baby in de buik van de moeder zit, drijft het rond in het aangename en voedzame vruchtwater (ongeveer 900 gram) dat in de placenta zit, een soort zak die zelf zo’n 700 gram weegt.
Die placenta moet ook extra bloed en water opslaan, in totaal zo’n twee tot drie liter.

Met het oog op de borstvoeding krijgen de borsten van de moeder tegelijkertijd meer volume. Ze wegen dan 400 tot 500 gram. Ook de moeder zelf slaat met datzelfde fysiologische en natuurlijke doel voor ogen - de baby voeden - twee tot vier kilo vet op. Dat vet wordt later de leverancier van energie. En die vetopslag gebeurt ook als de moeder helemaal niet van plan is om haar baby na de geboorte te zogen. Het systeem zit gewoon in de vrouwelijke genen. Die zijn sinds het steentijdperk amper veranderd: toen bestonden er nog geen flesjes en werden de kinderen gezoogd tot ze tanden hadden en het vlees van mammoeten konden kauwen.

Hoeveel kilo’s mogen erbij tijdens de zwangerschap?

Meestal wordt gezegd dat er gemiddeld één kilo of iets meer per maand bijkomt. Maar de gewichtstoename gebeurt in werkelijkheid niet zo geleidelijk.

Het eerste trimester komt er maar heel weinig bij, ook al omdat veel vrouwen last hebben van ochtendmisselijkheid. Die kleine gewichtstoename is normaal: de baby is dan nog heel klein en heeft nog niet veel energie nodig. De caloriebehoefte van de moeder neemt dan ook niet toe.

Pas in het volgende trimester neemt de gewichtstoename fors toe. Het kindje en zijn ‘milieu’ (de placenta en het vruchtwater) nemen toe in volume. Daarnaast vindt in deze periode ook de opslag van water, bloed en vet plaats.

Als dat eenmaal gebeurd is, vertraagt de gewichtstoename fors. De twee of drie laatste maanden komt er niet zo veel meer bij. Dan begint de baby de voorraden aan te spreken. Hij maakt miljarden cellen aan die de botten, spieren, hersenen en het hele spijsverteringsapparaat vormen, maar ook het bloedvatenstelsel, het ademhalingsstelsel, enz.  

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 22/09/2014 - 09h55

Snapp CA, Donaldson SK. « Gestational diabetes mellitus: physical exercise and health outcomes » Biol Res Nurs. 2008;10:145-55. Aljicevic M : Listeria monocytogenes as the possible cause of the spontanous abortion in female of the fertile age. Bosn J Basic Med Sci. 2005 Nov;5(4):89-92. Parazzini F “Maternal coffee drinking in pregnancy and risk of small for gestational age birth.” Eur J Clin Nutr. 2005 Feb;59(2):299-301.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Geboortegewicht: alles ligt al vast voor de zwangerschap Geüpdatet op 30/10/2007 - 00h00

Het gewicht van de baby bij de geboorte wordt sterker bepaald door het gewicht van de moeder voor de zwangerschap dan de kilo's die ze bijkomt tijdens de zwangerschap. Dat is de opvallende conclusie van een recente studie. Ze houdt meteen ook een bel...

Negatieve resusfactor bij zwangerschap: welke gevolgen? Geüpdatet op 19/05/2014 - 10h00

Moeders met een negatieve resusfactor moeten vaak voorzorgsmaatregelen nemen tijdens een zwangerschap, vooral als het niet de eerste is. Probleem: een mogelijke incompabitiliteit tussen de resusfactor van de moeder en die van de foetus. Wat gebeurt e...

Meer artikels