PUBLICITÉ

Zwangerschap: geen ontstekingsremmers aan het eind van de zwangerschap!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/02/2017 - 11h48
-A +A

Vanaf de zesde maand van de zwangerschap is het gebruik van NSOR (niet-steroïdale ontstekingsremmers) strikt verboden. Deze informatie is al jarenlang bekend, maar toch lijkt niet iedereen op de hoogte te zijn. We frissen een en ander even voor u op.

PUB

Ontstekingsremmers : verboden geneesmiddelen aan het eind van de zwangerschap

Niet-steroïdale ontstekingsremmers of NSOR zijn geneesmiddelen die ontstekingen verminderen. Ze worden gebruikt voor alle mogelijke pijnklachten, van lagerugpijn tot hoofdpijn. Ze zijn ook nuttig bij gewrichtsontstekingen, hevige tandpijn en tal van andere klachten. U hebt er in het dagelijkse leven ongetwijfeld al eens genomen. De bekendste zijn zonder twijfel acetylsalicylzuur (aspirine®) en ibuprofen, maar daarnaast heb je ook ketoprofen, diclofenac, tiaprofeenzuur, flurbiprofen, enzovoort.

Al deze stoffen zijn voor zwangere vrouwen verboden vanaf het einde van de vijfde maand van de zwangerschap. De stoffen zijn namelijk schadelijk voor de foetus en kunnen leiden tot nierproblemen en zelfs tot de dood. Dat risico bestaat zelfs al bij één enkele inname, ook als de dosis correct is.

Nog dit: er zijn twee NSORs, celecoxib (celebrex®) en etoricoxib, die tijdens de hele zwangerschap verboden zijn.

Hoe neemt u uw voorzorgen?

De basisregel is genoegzaam bekend: geen zelfmedicatie tijdens de zwangerschap! Veel niet-steroïdale ontstekingsremmers zijn namelijk zonder voorschrift te krijgen. Het is dus best denkbaar dat een toekomstige moeder die hoofdpijn heeft zich uit een soort automatisme een doosje aanschaft.

NSORs zijn trouwens niet alleen in de vorm van capsules of pillen te krijgen. Ze zijn ook te vinden in crèmes, druppels, gels en andere vormen. En elk van die vormen houdt gevaren in voor het kind.

Om te weten of een geneesmiddel een niet-steroïdale ontstekingsremmer bevat, hoeft u alleen maar de bijsluiter te lezen. Als u die niet meer hebt, kunt u voor deze informatie terecht bij de apotheker.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 01/02/2017 - 17h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 08/02/2017 - 11h48

http://ansm.sante.fr/S-informer/Actualite/Rappel-Jamais-d-AINS-a-partir-du-debut-du-6eme-mois-de-grossesse-Point-d-Information

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe weet ik of ik zwanger ben? Geüpdatet op 24/08/2009 - 00h00

Als u in de apotheek een zwangerschapstest koopt, krijgt u op die vraag een duidelijk antwoord. Maar er bestaan ook typische en al heel vroeg optredende symptomen die wijzen op de eerste hormonale veranderingen bij een zwangerschap. Die kunnen u al o...

Zwangerschap en reizen: tips Gepubliceerd op 09/08/2012 - 12h27

De meeste zwangere vrouwen mogen zonder gevaar reizen tot aan de bevalling, behalve vrouwen met aandoeningen of een risicozwangerschap. Toch moeten er enkele richtlijnen in acht genomen worden.

Meer artikels