PUBLICITÉ

Zwangerschap: geen of toch niet te veel zoethout!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/03/2005 - 00h00
-A +A

Zoethout en drop - of liever de stof die erin voorkomt - kunnen de ontwikkeling van de foetus schaden. Dat is de conclusie van een Finse studie.

PUB

Zoethout is slecht voor de foetus

Zwangere vrouwen die dol zijn op zoethout zouden het gebruik van hun lievelingssnoepje moeten matigen. Zoethout bevat namelijk glycyrrhizinezuur, een stof die schadelijk kan zijn voor de ontwikkeling van de hersenen van de foetus als er tijdens de zwangerschap grote hoeveelheden van worden gegeten.

Volgens Finse onderzoekers is er tussen kinderen van wie de moeder tijdens de zwangerschap veel zoethout heeft gegeten en kinderen van vrouwen die er geen of bijna geen hebben gegeten een IQ-verschil van bijna zeven punten. De kinderen die via hun moeder veel zoethout binnengekregen hadden, hadden ook vaker problemen van het type HDAD; en bij de meisjes begon de puberteit gemiddeld vroeger.

Waarom zijn snoepjes met zoethout slecht voor baby’s?

De impact van glycyrrhizine op de ontwikkeling van de foetus heeft te maken met cortisol, een stressgerelateerd hormoon. Glycyrrhizine remt namelijk een enzym af dat de werking van cortisol opheft; daardoor wordt het dus net actiever.

Maar fans van zoethout hoeven niet meteen in paniek te schieten. In Finland eten ze namelijk veel meer zoethout dan wij hier in België gewend zijn. De vrouwen die in de groep van de grootste verbruiksters zaten, verorberden meer dan 500 mg glycyrrhizine. Dat komt overeen met gemiddeld 250g zoethout per week en dat is niet bepaald weinig!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/03/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ