PUBLICITÉ

Zwangerschap: geen of toch niet te veel zoethout!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/03/2005 - 00h00
-A +A

Zoethout en drop - of liever de stof die erin voorkomt - kunnen de ontwikkeling van de foetus schaden. Dat is de conclusie van een Finse studie.

PUB

Zoethout is slecht voor de foetus

Zwangere vrouwen die dol zijn op zoethout zouden het gebruik van hun lievelingssnoepje moeten matigen. Zoethout bevat namelijk glycyrrhizinezuur, een stof die schadelijk kan zijn voor de ontwikkeling van de hersenen van de foetus als er tijdens de zwangerschap grote hoeveelheden van worden gegeten.

Volgens Finse onderzoekers is er tussen kinderen van wie de moeder tijdens de zwangerschap veel zoethout heeft gegeten en kinderen van vrouwen die er geen of bijna geen hebben gegeten een IQ-verschil van bijna zeven punten. De kinderen die via hun moeder veel zoethout binnengekregen hadden, hadden ook vaker problemen van het type HDAD; en bij de meisjes begon de puberteit gemiddeld vroeger.

Waarom zijn snoepjes met zoethout slecht voor baby’s?

De impact van glycyrrhizine op de ontwikkeling van de foetus heeft te maken met cortisol, een stressgerelateerd hormoon. Glycyrrhizine remt namelijk een enzym af dat de werking van cortisol opheft; daardoor wordt het dus net actiever.

Maar fans van zoethout hoeven niet meteen in paniek te schieten. In Finland eten ze namelijk veel meer zoethout dan wij hier in België gewend zijn. De vrouwen die in de groep van de grootste verbruiksters zaten, verorberden meer dan 500 mg glycyrrhizine. Dat komt overeen met gemiddeld 250g zoethout per week en dat is niet bepaald weinig!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/03/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Patches met zoethout om aften te bestrijden Geüpdatet op 24/04/2007 - 00h00

Aften zijn mondzweertjes die ontzettend pijnlijk kunnen zijn. Patches met extracten van zoethout worden vandaag in vandaag in de Verenigde Staten gebruikt om het lijden te verlichten. Ze blijken doeltreffend te zijn tegen de pijn en bovendien bevorde...

Winterkwaaltjes Gepubliceerd op 01/12/2017 - 10h08

De winter heeft een hele reeks infecties voor ons in petto die weliswaar onschuldig zijn, maar ons toch "platleggen": verkoudheid, keelontsteking, hoest, … Vandaar dat u in actie moet schieten zodra de eerste symptomen opduiken, enerzijds om te vermi...

Maagzuur en zure oprispingen: tips die helpen Gepubliceerd op 15/07/2013 - 14h31

Maagzuur, een branderig gevoel, zure oprispingen, het zijn onaangename symptomen van spijsverteringsproblemen. Heel wat mensen grijpen in eerste instantie naar antacida, maar daarna moeten recidieven voorkomen worden.

Zachte remedies tegen constipatie Gepubliceerd op 09/06/2017 - 09h04

Constipatie (minder dan 3 ontlastingen per week) komt heel veel voor. Zo’n 30% van de bevolking - drie keer meer vrouwen dan mannen - heeft er last van en de kwaal verergert nog met het ouder worden. Hoe kunnen we een trage darmtransit op een niet ag...

Meer artikels