PUBLICITÉ

Zwangerschap en virusinfecties: rodehond

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/04/2014 - 09h21
-A +A

Rodehond is een goedaardige kinderziekte, maar bij zwangere vrouwen kan ze schadelijke gevolgen hebben voor de foetus en chronische infecties en congenitale afwijkingen veroorzaken.

PUB

Goedaardig bij kinderen

Rodehond is een besmettelijke virusinfectie die meestal voorkomt bij kinderen en adolescenten. Ze gaat gepaard met koorts en huiduitslag.

Wie de ziekte oploopt, wordt geïmmuniseerd - beschermd - tegen het virus. Sinds eind jaren 70 bestaat er een vaccin tegen rodehond, dat aangeraden wordt maar niet verplicht is. Het gaat daarbij meestal om een gecombineerd MBR-vaccin (mazelen, bof en rode hond).

Rodehond is bijzonder ernstig voor de foetus

Rodehond mag dan al beschouwd worden als een goedaardige kinderziekte, ze heeft bijzonder ernstige gevolgen bij niet-geïmmuniseerde of niet-ingeënte zwangere vrouwen.

In dat geval bestaat er een risico voor de vrouw zelf (hogere morbiditeit: hogere koorts en sterkere huiduitslag) en/of voor de baby.

Het risico van overdracht op de foetus hangt af van het tijdstip van de zwangerschap: het is zeer groot (90 %) vóór de 9de week, maar daalt (25 %) rond de 23ste week. De kans op congenitale afwijkingen is zeer hoog vóór de 9de week en zeer laag na de 16de week.

De moeder geeft de infectie niet door aan haar kind via de luchtwegen (verworven rodehond), maar via de placenta (congenitale rodehond).

Initialement publié par C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 02/03/2004 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 14/04/2014 - 09h21

'Les infections virales au cours de la grossesse" ("Virusinfecties tijdens de zwangerschap"), De Huisarts, 4 februari 2004, nr. 676.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Rodehond grensoverschrijdend Geüpdatet op 16/02/2002 - 00h00

Tien jaar vaccinatie tegen rodehond in de Verenigde Staten is uitgedraaid op een sisser. De reden: het vaccin werd enkel toegediend in de Verenigde Staten zelf, waarbij geen rekening werd gehouden met de immigratie van Mexicanen en de inwijking uit d...

Mazelen-bof-rodehond-vaccin: het vertrouwen is hersteld Geüpdatet op 02/03/2002 - 00h00

Het mazelen/bof/rodehond-vaccin geeft een immunologische bescherming tegen deze drie kinderziekten. Het vaccin is doeltreffend, maar in Groot-Brittannië zijn vermoedens gerezen dat het vaccin het optreden van autisme in de hand zou werken en inflamma...

Meer artikels