PUBLICITÉ

Zwangerschap en vaderschap: de vier aanbevelingen

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/12/2003 - 00h00
-A +A

Toekomstige vaders werden lange tijd niet betrokken bij het grote avontuur dat elke zwangerschap is (ook nu nog hebben ze slechts recht op een klein hoofdstuk in de boeken over dit onderwerp). Vandaag eisen ze echter een volwaardige rol op. Gezien de ingrijpende lichamelijke en psychologische veranderingen die zich voltrekken tijdens de zwangerschap, zijn moeders weliswaar het hoofdpersonage, maar niet het enige personage dat betrokken is bij het hele proces. De toekomstige ouders blijven een paar, een twee-eenheid, en hebben elkaar nodig om hun wederzijdse rol zo goed mogelijk te vervullen. Vandaar vier aanbevelingen aan een vergeten 'stam': de papa's in spe...

PUB

Wees geduldig

Deze richtlijn komt als eerste, want ze bepaalt in het algemeen de rol van de toekomstige vader tijdens de zwangerschap, inclusief de bevalling. Negen maanden is lang, vooral als men niet rechtstreeks betrokken wordt bij de zwangerschap zelf. Profiteer daarom van die tijd om vertrouwd te raken met de wonderbaarlijke veranderingen die de toekomstige moeder ondergaat en om geleidelijk uw plaats en uw rol te vinden. U zult er pas klaar mee zijn op het moment van de bevalling. Die ervaring kan u van pas komen bij toekomstige zwangerschappen!

Blijf rustig

Deze tip hangt rechtstreeks samen met de vorige en is bestemd voor toekomstige vaders die nog altijd niet begrijpen dat een zwangerschap, met alle lichamelijke en psychologische veranderingen die ermee gepaard gaan, een vat is vol tegenstrijdigheden. De toekomstige moeder kan zelf de situatie soms niet meer aan en weet niet altijd waar ze precies aan toe is. Zo kan het gebeuren dat ze u het ene moment vraagt om iets te doen en u dat meteen nadien verwijt. Dat is normaal. Rustige perioden en angstige perioden wisselen elkaar af, vaak zonder waarschuwingssignalen. Drijf de zaken niet op de spits! Het belangrijkste is dat u er van het begin tot het einde van de zwangerschap bent voor uw partner, en dat u rustig en geduldig blijft.

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/12/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels