PUBLICITÉ

Zwangerschap en seks

Geüpdatet door Dr Renaud Guichard op 29/12/2015 - 16h37
-A +A

Seks tijdens de zwangerschap is nog altijd taboe. Zwangere vrouwen vrijen minder vaak, dat is een vaststelling, ook al is daar lichamelijk gezien eigenlijk niets op tegen.

PUB

Seks in de koelkast tijdens de zwangerschap

Vermoeidheid, verminderde libido, angst om de baby pijn te doen en het nog alomtegenwoordige taboe: al die factoren maken dat zwangere vrouwen spontaan de neiging hebben hun seksleven even op een laag pitje te zetten. Seks heeft traditioneel als doel een kind te verwekken, dus als het doel eenmaal is bereikt, hoeft het even niet meer.

Daarnaast spoort de huidige medicalisering van de zwangerschap koppels ertoe aan om voorrang te geven aan de gezondheid van de baby, waardoor ze ervan uitgaan dat ze hem een nodeloos risico doen lopen door te vrijen. Die reactie is soms te wijten aan onvoldoende kennis van de vrouwelijke anatomie. De baarmoeder wordt soms ten onrechte als kwetsbaar beschouwd.

 

Zwangerschap: het libido gaat op en af

De traditionele opvatting luidt dat het eerste trimester van de zwangerschap op seksueel vlak vrij kalm is, het tweede heel actief en het derde weer rustig. Het seksueel genot zou in het tweede trimester stijgen en de vrouw zou sneller klaarkomen.

De realiteit is echter veel complexer. De libido van de vrouw neemt weliswaar toe, maar het is tegelijk een narcistische libido (de levensenergie wordt geïnvesteerd in het kind), wat tot onrust kan leiden. De reactie van de partner zit daar voor niets tussen. Ook hij maakt zich zorgen. Hij ziet welke ingrijpende veranderingen zijn vrouw ondergaat, maar begrijpt ze niet altijd.

 

Initialement publié par Dr Renaud Guichard le 13/08/2012 - 00h00 et mis à jour par Dr Renaud Guichard le 29/12/2015 - 16h37
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zwangerschap en seks Geüpdatet op 07/12/2004 - 00h00

Seks tijdens de zwangerschap is nog altijd taboe. Zwangere vrouwen vrijen minder vaak, da's een vaststelling, ook al is daar lichamelijk gezien eigenlijk niets op tegen.

Meer artikels