PUBLICITÉ

Zwangerschap en roken: aanleg voor verslaving?

Geüpdatet door Dr. Philippe Presles op 31/07/2008 - 00h00
-A +A

roken tijdens de zwangerschap blijkt nog meer schadelijke gevolgen te hebben dan er al waren. kinderen van vrouwen die rookten terwijl ze zwanger waren, hebben een verhoogd risico om later zelf verslaafd te geraken aan rookwaren.

PUB

De vele schadelijke effecten van roken tijdens de zwangerschap

Een verhoogd risico op een miskraam, verwikkelingen tijdens de zwangerschap, vroegtijdige geboorte, laag lichaamsgewicht bij de geboorte, hartslagafwijkingen bij de foetus, een kleine schedelperimeter, enz. De schadelijke gevolgen van roken tijdens de zwangerschap zijn gekend.
Later hebben kinderen van moeders die rookten tijdens de zwangerschap een verhoogd risico op gezondheidsproblemen en gedragsstoornissen. De kinderen in kwestie hebben vaker astma, ademhalingsinfecties, concentratiestoornissen, hyperactief gedrag, leesmoeilijkheden, enz.

Zwangere vrouwen mogen nooit roken, ook niet passief

Die feiten alleen al zijn ruim voldoende om roken te verbieden voor alle zwangere vrouwen en ook om passief roken te vermijden omdat het net zo gevaarlijk is als zelf roken.
Ent toch heeft de ongezonde gewoonte nog meer nadelen. Een recente studie toont aan dat kinderen van moeders die rookten terwijl ze zwanger waren, een hoger risico hebben dan andere kinderen om zelf verslaafd te geraken aan nicotine. Ze hebben dus ook een groter risico op de ziekten en de verwikkelingen die het gevolg zijn van het roken.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij meer dan 3.000 koppels van moeders en kinderen. De kinderen werden gevolgd tot de leeftijd van 21 jaar en de moeders gedurende 14 jaar. In vergelijking met kinderen van moeders die nooit rookten, zijn kinderen van moeders die wel rookten terwijl ze in verwachting waren vaker zelf rokers, hoe jong of hoe oud ze ook waren toen ze ermee begonnen. De vaststelling wordt dus niet beïnvloed door de leeftijd waarop de kinderen begonnen te roken.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 26/12/2006 - 00h00 en geüpdatet door Dr. Philippe Presles op 31/07/2008 - 00h00 tabacco control, 15: 452-7, 206.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Roken en foetussen : opgelet voor hun hartjes! Geüpdatet op 08/04/2003 - 00h00

Roken tijdens de zwangerschap houdt onmiddellijke risico's in: miskraam, placentascheur, te vroeg bevallen, een baby met ondergewicht, … Op langere termijn kunnen deze negatieve gevolgen ook een weerslag hebben op de intellectuele ontwikkeling en de...

Roken: jonge moeders moeten geholpen worden Geüpdatet op 05/08/2003 - 00h00

In de meest kansarme milieus rookt tot 60 % van de vrouwen die borstvoeding geven! Vandaar dat het essentieel is om preventieprogramma's op maat te ontwikkelen. Ziehier een geslaagd voorbeeld uit de Verenigde Staten.

Meer artikels