PUBLICITÉ

Zwangerschap en overgewicht: hoe valt het te voorkomen?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/03/2015 - 09h21
-A +A

Gewichtstoename tijdens de zwangerschap en overgewicht of obesitas bij het begin van de zwangerschap houden risico’s in voor het ongeboren kind. Een speciale studiegroep roept op tot dringende actie.

PUB

Help zwangere vrouwen en toekomstige moeders om niet aan te komen

De gevolgen van obesitas of overgewicht van meisjes en vrouwen in de geslachtsrijpe leeftijd zijn zo ernstig dat er dringend actie moet komen om overgewicht en obesitas bij toekomstige moeders te voorkomen. Dat is de belangrijkste boodschap van DORIAN, een consortium dat gefinancierd wordt door de Europese Commissie. DORIAN heeft drie jaar lang onderzoek verricht naar de gezondheidsgevolgen voor kinderen van te zware moeders. De conclusie liegt er niet om: «De metabole gezondheid van het kind, het lichaamsgewicht en de ontwikkeling van het hart worden beïnvloed door overgewicht vóór de zwangerschap in combinatie met gewichtstoename tijdens de zwangerschap. Ook aanstaande moeders die in het laatste deel van de zwangerschap veel bijkomen en bij wie de bloedsuikerspiegel niet onder controle is, beïnvloeden de gezondheid van hun baby. Tot slot heeft ook gewichtstoename tussen opeenvolgende zwangerschappen (wat vaak wordt vastgesteld) gevolgen voor de baby.»

Gewichtstoename tijdens de zwangerschap schaadt de gezondheid van de baby

Er spelen diverse mechanismes mee in de link tussen overgewicht van de moeder en de gezondheid van het kind. Gewichtstoename hangt vaak gewoon samen met een minder gezonde voeding. Zo eten obese vrouwen - dat blijkt uit ander onderzoek - meer verzadigde vetten en minder vitamines. Bovendien zal de placenta van moeders die veel vetten eten, de foetus minder beschermen tegen schommelingen van het stresshormoon cortisol. Het kind loopt daardoor een groter risico op stemmingswisselingen op latere leeftijd. Aanstaande moeders die te zwaar zijn of die te veel aankomen tijdens de zwangerschap hebben ook kortere telomeren, dat zijn kleine stukjes DNA aan het uiteinde van de chromosomen. De lengte van de telomeren is belangrijk: hoe korter ze zijn, hoe groter het risico op ouderdomsgebonden ziektes. De telomeren worden sowieso korter met de jaren en door ontstekingen, maar kinderen van moeders met overgewicht vertrekken al met een handicap omdat de telomeren al bij hun geboorte korter zijn.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/03/2015 - 09h21

Persbericht: The Developmental ORIgins of healthy and unhealthy AgeiNg (DORIAN), 17 februari 2015.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Geboortegewicht: alles ligt al vast voor de zwangerschap Geüpdatet op 30/10/2007 - 00h00

Het gewicht van de baby bij de geboorte wordt sterker bepaald door het gewicht van de moeder voor de zwangerschap dan de kilo's die ze bijkomt tijdens de zwangerschap. Dat is de opvallende conclusie van een recente studie. Ze houdt meteen ook een bel...

Meer artikels