PUBLICITÉ

Zwangerschap en NSAID's: geen goed huwelijk!

Gepubliceerd door Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste op 30/09/2003 - 00h00
-A +A

Nieuwe studies waarschuwen tegen het gebruik van niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) bij het begin van de zwangerschap. Ze zouden de kans op een miskraam verhogen.

PUB

Amerikaanse en Aziatische onderzoekers hebben het risico op een miskraam bestudeerd bij het gebruik van niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's), die vaak voorgeschreven worden bij reumatische problemen en gastro-intestinale en nierbijwerkingen hebben. Ze ondervroegen 1.055 vrouwen over hun gebruik van NSAID's, aspirine en paracetamol, en analyseerden vooral de eerste 20 weken van hun zwangerschap. Een miskraam werd in deze studie gedefinieerd als een niet-opgewekt verlies van de foetus vóór de 20ste week van de zwangerschap.

Maximaal risico bij de conceptie

Uit de resultaten blijkt dat het gebruik van een NSAID of aspirine het risico op een spontane abortus aanzienlijk verhoogt, vooral de eerste dagen na de conceptie. Hoe hoger de dosis, d.w.z. hoe langduriger het gebruik, hoe hoger het risico op een miskraam. Dit effect werd niet waargenomen met paracetamol.

Waarom?

NSAID's en aspirine zijn prostaglandine-inhibitoren. Ze blokkeren de productie van deze substanties, die noodzakelijk zijn voor het opwekken van de ontstekingsreacties, in de meeste weefsels, terwijl paracetamol uitsluitend inwerkt op het centrale zenuwstelsel. Prostaglandines zijn onmisbaar voor de ovulatie en de innesteling van het embryo in de baarmoederwand. Het ontbreken ervan kan een abnormale innesteling tot gevolg hebben en op die manier voorbestemmen voor een spontane abortus. Vandaar dat vrouwen die zwanger willen worden, geen NSAID's mogen nemen in de conceptieperiode.

Gepubliceerd door Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste op 30/09/2003 - 00h00 De-Kun Li, Lilyan Liu, Roxana Odouli ; Exposure to non-steroidal anti-inflammatory drugs during pregnancy and risk of miscarriage : population based cohort study; BMJ 2003; 327 (7411):368-73.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Pijnstillende geneesmiddelen zonder voorschrift Geüpdatet op 18/05/2009 - 00h00

Tandpijn, rugpijn, hoofdpijn... In dergelijke gevallen reageren we dikwijls door een geneesmiddel te nemen dat geen voorschrift vereist. Het is nochtans belangrijk om ook in die gevallen inlichtingen in te winnen over het gekozen geneesmiddel.

Miskraam: stress is de boosdoener! Geüpdatet op 14/03/2006 - 00h00

Een spontane abortus vanaf de drie eerste weken van de zwangerschap is een veel voorkomend evenement dat deskundigen wensen te verklaren. Het lijkt erop dat een groot deel van de miskramen van tegenwoordig gewoon te wijten zijn aan stress bij de moed...

Meer artikels