PUBLICITÉ

Zwangerschap en braken: ochtendmisselijkheid bij hyperemesis gravidiarum

Gepubliceerd door Coline Wellemans, gezondheidsjournaliste op 12/10/2015 - 14h44
-A +A

Zwangerschapsmisselijkheid  is een bekend fenomeen. Zo’n 50% tot 90% van de zwangere vrouwen heeft er last van en probeert er zo goed en zo kwaad als het kan mee om te gaan. Maar bij 0,3 tot 2% van de vrouwen neemt die misselijkheid een extreme vorm aan en treedt  er overmatig braken op. We spreken dan van hyperemesis gravidiarum of ernstige zwangerschapsmisselijkheid. Een woordje uitleg.

PUB

Wat is hyperemesis gravidarum?

Hyperemesis gravidiarum is de medische term voor ernstige zwangerschapsmisselijkheid  en is een van de belangrijkste oorzaken voor een ziekenhuisopname in het eerste trimester van de zwangerschap. Het aanhoudend en overmatig braken leidt tot uitdroging en abnormaal gewichtsverlies. Dat zijn meteen ook de belangrijkste kenmerken van deze ziekte.

Maar hoe kunt u het verschil maken met de gebruikelijke zwangerschapsmisselijkheid? In tegenstelling tot de eerder banale ochtendmisselijkheid krijgt u bij hyperemesis gravidiarum of overdreven zwangerschapsbraken niets maar dan ook niets binnen. Uw lichaam weigert gewoon alle voedsel. Als u vijf tot tien keer moet braken per dag, en dat dagen achtereen, moet er bij u een alarmbelletje gaan rinkelen!

Wat zijn de gevolgen van hyperemesis gravidiarum?

Het vele braken en het niet kunnen binnenhouden van voedsel leidt stukje bij beetje tot uitdroging en abnormaal gewichtsverlies. Sommige vrouwen kunnen vijf tot zes kilo afvallen in vijf dagen. Dat veroorzaakt een groot verlies van de zogenaamde H-ionen in het bloed, wat zich uit in een tekort aan calcium, kalium, enz. En het woord “tekort” betekent automatisch extreme vermoeidheid, slaapstoornissen, enz. Grote dalingen van het kaliumpeil in het bloed kunnen een zware impact op de gezondheid hebben, zoals spierzwakte, hartritmestoornissen, enz.

Gepubliceerd door Coline Wellemans, gezondheidsjournaliste op 12/10/2015 - 14h44

Prof. Pierre Bernard, voorzitter van de werkgroep perinatalogie van de Franstalige gynaecologenvereniging van België, en hoofd van de dienst verloskunde in het universitaire ziekenhuis Saint-Luc.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zwangerschap: 1001 tips tegen misselijkheid Gepubliceerd op 23/11/2015 - 09h44

Het staat nu vast: u bent zwanger. Laat uw geluk niet vergallen door misselijkheid! Deze tips kunnen de misselijkheidsymptomen en het braken helpen voorkomen of verzachten. Veel zwangere vrouwen hebben er in het eerste trimester namelijk last van, de...

Meer artikels