PUBLICITÉ

Zwangerschap en astma: hou uw astma in het oog!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 02/06/2009 - 00h00
-A +A

Door de grote fysiologische veranderingen die in de loop van de zwangerschap optreden, kan astma bij zwangere vrouwen evolueren, vaak gunstig, maar vaak kan de aandoening ook verergeren. Let er dus zeker op dat u in de loop van uw zwangerschap de astma goed onder controle blijft houden. Uw arts zal er u bij helpen.

PUB

Astma en zwangere vrouwen


Naar schatting 4 tot 12% van de zwangere vrouwen heeft last van astma. Globaal gezien blijft deze aandoening van de luchtwegen - als ze vooraf bestond - in een derde van de gevallen stabiel tijdens de zwangerschap, in nog een derde van de gevallen treedt er verbetering op, en in de resterende gevallen verergert ze. Dat astma bij zwangere vrouwen evolueert, komt gewoon omdat de zwangerschap gepaard gaat met hormonale veranderingen (progesteron, cortisol) en ook fysiologische veranderingen (de borstholte wordt breder en minder hoog, de functionele capaciteit vermindert). Die veranderingen hebben hun weerslag op de ademhaling.

Als de astma tijdens zwangerschap verergert...


Het verergeren van de astma komt het meest voor bij vrouwen met zware astma. De ademhalingsproblemen treden ook vooral op aan het einde van de zwangerschap, vooral tussen de 24e en de 36e week en tijdens de bevalling. De verergering van de astma tijdens de zwangerschap is wel niet zonder gevaar. Er is een verhoogd risico op vroegtijdige bevalling, op een keizersnede en op complicaties bij de moeder.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 02/06/2009 - 00h00 Le Quotidien du médecin, Congrès Hebdo, 15 mei 2009.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Verandert astma onder invloed van de vrouwelijke hormonen? Geüpdatet op 27/05/2016 - 11h47

Vrouwen met astma ondervinden in de loop van hun leven vaak schommelingen in hun ziekte. De grote hormonale veranderingen van de menstruatiecyclus en de menopauze kunnen een bestaande astma verergeren. Tijdens de zwangerschap zorgen ze in een derde v...

Astma: een controletest voor kinderen Geüpdatet op 18/05/2009 - 00h00

Inschatten hoe goed een astma onder controle is en de effecten, de behandeling en de symptomen ervan evalueren is voor volwassenen al niet evident; voor kinderen is het pas echt moeilijk omdat zij vaak moeite hebben om zich uit te drukken. Gelukkig b...

Meer artikels