PUBLICITÉ

Zwangerschap: droge huid, puistjes en andere ...

Geüpdatet door Karell Robert, gezondheidsjournaliste op 16/11/2016 - 15h47
-A +A

Droge huid, acne, rode plekken, jeuk … de grote hormonale veranderingen die een zwangerschap teweegbrengen, kunnen een aantal huidproblemen veroorzaken. Gelukkig zijn de meeste niet ernstig en verdwijnen ze meestal ook na de bevalling.

PUB

Droge huid en jeuk tijdens de zwangerschap

Een van de aandoeningen waar veel zwangere vrouwen mee te maken krijgen, is pruritis of jeuk. De oorzaak ervan is een droge huid. De jeuk kan over het hele lichaam of slechts in bepaalde zones optreden. Na de bevalling verdwijnt de jeuk vanzelf, maar in afwachting kunt u hem verlichten door een zachte overvette zeep te gebruiken en door uw huid elke dag in te smeren met een hydraterende crème. Maar opgelet: als de jeuk intens is en aanhoudt of als hij zich op de handpalmen of de voetzolen bevindt, praat u er beter over met uw gynaecoloog of verloskundige. Met een eenvoudige bloedafname kan die dan een eventuele zwangerschapscholestase uitsluiten. Dat is een weliswaar zeldzame leverziekte, maar die wel gevaarlijk kan zijn voor de foetus. 

Meer kans op acne

In principe kunnen de hormonale veranderingen aan het begin van de zwangerschap een verhoogde talgproductie teweegbrengen. Het resultaat is dat veel vrouwen een opstoot van acne krijgen in het gezicht, maar soms ook op de borst en/of de rug. Het probleem nu is dat de meeste middeltjes tegen acne - waaronder de retinoïden - tijdens de zwangerschap verboden zijn. Als u de  hinder kunt verbijten en geduld oefent, zult u zien dat de acne vaak in de loop van de zwangerschap minder wordt en na de zwangerschap geleidelijk aan verdwijnt. Als u er toch te veel last van hebt, mag u zeker nooit aan zelfmedicatie doen. Vraag dan uw dermatoloog of uw apotheker om raad. “Die zal de patiënt middeltjes voorschrijven die het uitzicht van de huid verbeteren, zoals cosmetische producten (schuimzeep, dagcrème, enz.), antibiotica voor lokaal en uitwendig gebruik of benzoylperoxide”, legt dr. Claire Debusscher uit, dermatoloog in het Erasmusziekenhuis en het Brussels Skin Center.

Initialement publié par Karell Robert, gezondheidsjournaliste le 15/11/2016 - 11h14 et mis à jour par Karell Robert, gezondheidsjournaliste le 16/11/2016 - 15h47

Dit artikel kwam tot stand met de samenwerking van dr. Claire Debusscher, dermatoloog in het Brussels Skin Center.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Misschien is het wel eczeem? Gepubliceerd op 10/11/2017 - 13h47

Eczeem , vandaag vaker atopische dermatitis genoemd, is een huidaandoening die veel voorkomt bij kleine kinderen, maar soms wordt ze pas op volwassen leeftijd vastgesteld. Hoe herkent u ze?

Acne: wat te doen? Gepubliceerd op 28/02/2012 - 09h23

Eén puistje , twee puistjes, drie puistjes… het is voor niemand nog een geheim dat acne niet alleen jongeren treft. Ook almaar meer volwassenen – vooral vrouwen – hebben er last van. Enkele tips.

Waterpokken en zona stammen af van hetzelfde virus Geüpdatet op 14/08/2015 - 11h16

Waterpokken is een van de klassieke kinderziektes. Het kleine broertje ervan dat vooral bij volwassenen voorkomt - zona of gordelroos - is minder bekend. Waterpokken en zona worden nochtans door een en hetzelfde virus veroorzaakt: het VZV of varicell...

Meer artikels