PUBLICITÉ

Zwangerschap: draag zorg voor uw benen. Het is van levensbelang!

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 15/11/2016 - 11h49
-A +A

Een zwangerschap betekent negen maanden vreugde, lichtere of zwaardere klachten, maar ook een periode met een verhoogd risico op veneuze insufficiëntie en vooral - dat wordt te vaak vergeten - op flebitis en zelfs longembolie. Dat is de op één na belangrijkste oorzaak voor sterfte tijdens de zwangerschap.

PUB

Zwangere vrouwen en het veneuze risico

Tijdens de zwangerschap lopen vrouwen een groot risico op veneuze problemen. Het bloed stolt dan makkelijker - dat moet het gevaar voor bloedingen tijdens de bevalling beperken. Die hypercoagulabiliteit kan in de benen bloedklontervorming (thrombi) veroorzaken. De aders worden slapper en gaan onder invloed van de hormonen uitzetten, waardoor de veneuze kleppen - die moeten voorkomen dat het bloed terugstroomt - minder goed gaan werken. En naarmate de zwangerschap vordert, gaat ook de foetus de veneuze terugstroom naar het hart hinderen.

De veneuze problemen die tijdens de zwangerschap kunnen opduiken, zijn veneuze insufficiëntie, maar ook de veneuze trombo-embolische ziekte - iets waar alle zwangere vrouwen extra aandacht voor zouden moeten hebben. Er bestaat dan een risico op diepe veneuze trombose, beter bekend als flebitis in de  benen en het bekken. De klonter die zich in een dieperliggende beenader vormt, kan zich via de bloedstroom naar de longen verplaatsen en een longembolie veroorzaken, met mogelijke fatale gevolgen.

Sommige factoren verhogen het risico:

  • Zwangerschappen boven de 25 jaar;
  • Inname van oestroprogestatief anticonceptiemiddel vóór de zwangerschap;
  • Geen of te weinig beweging;
  • Overgewicht;
  • Roken.

Veneuze insufficiëntie en diepe veneuze trombose: niet te verwarren!

De andere ziekte die tijdens de zwangerschap kan optreden, is veneuze insufficiëntie. Doordat de aders slapper worden en uitzetten, neemt het bloedvolume toe en blijft het bloed makkelijker in de benen staan. Dat veroorzaakt een kettingreactie van ontstekingen die met de bekende symptomen gepaard gaan: zware en pijnlijke benen, vochtophoping, varicositas en spataders.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een oppervlakkige veneuze insufficiëntie definitief, ook als de spataders na de zwangerschap verdwijjnen!

Dr. Christelle Charvet is gynaecoloog en verloskundige in Lyon( (Frankrijk): ‘Veneuze insufficiëntie en diepe veneuze trombose zijn twee aandoeningen die aan elkaar gelinkt zijn, maar die ook sterk verschillen. De eerste kan beide benen aantasten - zowel de oppervlakkige aders als de diepe aders -, wat pijn en moeizaam functioneren veroorzaakt en bij één op de drie vrouwen zelfs ook spataders die littekens in de aders en de huid achterlaten.

Een diepe veneuze trombose daarentegen komt meestal - in 90% van de gevallen - maar in één been voor en tast ook alleen de diepe aders aan. In twee van de drie gevallen zijn er geen symptomen. Ongeveer één op de duizend vrouwen krijgt ermee te maken en de gevolgen zijn dramatisch: longembolie en het posttrombotisch syndroom (zware beschadiging van het aderstelsel). Pijn in de kuit, roodheid en warmte zijn de gebruikelijke alarmsignalen, maar vaak treedt een longembolie ook onaangekondigd op”.

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 15/11/2016 - 11h49

*www.invs.sante.fr/beh/2016/7-8/2016_7-8_6.htm
Naar aanleiding van de persconferentie “9 mois, mes jambes et moi” van Sigvaris (14/10/16), ter gelegenheid van de sensibilisatiecampagne (www.9moismesbenenetmoi.com). Met de medewerking van dr. Christelle Charvet, gynaecoloog en verloskundige (Lyon).

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ