PUBLICITÉ

Zwangerschap: bestrijd slapeloosheid

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 19/10/2004 - 00h00
-A +A

Zwangerschap en een goede nachtrust gaan niet altijd samen, vooral in het begin en op het einde van de zwangerschap. Enkele tips om u te helpen slapen.

PUB

In het begin van de zwangerschap spelen de overhoop gehaalde hormonen een rol. Ondanks de vermoeidheid en de slaperigheid zorgen misselijkheid, duizeligheid enz. ervoor dat uw nachtrust erbij inschiet. De laatste maanden van de zwangerschap zijn ook moeilijk. De datum van de bevalling nadert, de dromen worden intenser, soms zijn er zelfs nachtmerries, die een uiting zijn van angst en vrees, en dan zijn er ook nog de nachtelijke krampen, de aanhoudende drang om te plassen, de dikke buik, moeilijke ademhaling en de leuke trappelbewegingen van de baby. Mooie slapeloze nachten in het verschiet…

Hier volgen enkele vuistregels om met slapeloze nachten af te rekenen.

 • Eet 's avonds licht.
 • Bepaalde voedingsmiddelen hebben verdovende eigenschappen: sla, melk, appels.
 • Ga niet onmiddellijk na de maaltijd liggen, neem de tijd om te verteren.
 • Vermijd stimulerende voedingsmiddelen zoals koffie.
 • Kruidenthee helpt: ijzerkruid, linde, kamille. Maar hoed u voor te veel thee, want dan zal u 's nachts moeten opstaan.
 • Lees liever een goed boek dan een gewelddadige film of een oninteressante uitzending te bekijken.
 • Betrek uw man of partner erbij, vraag hem om u met een ontspannende olie te masseren, met op de achtergrond wat rustige muziek.
 • Neem de tijd om wat ontspanningsoefeningen te doen.
 • Als de tijd en de plaats daar geschikt voor zijn, kan u na het eten een korte wandeling maken.
 • Vergeet niet om overdag een fysieke activiteit te doen (wandelen, zwemmen), dit bevordert uw slaap.
 • Zorg ervoor dat uw kamer fris is en verlucht ze goed net voor u gaat slapen.
 • Aarzel niet om in een ander bed te slapen (heel wat toekomstige mama's zeggen dat ze op de sofa beter inslapen, lekker ingewikkeld in een deken).
 • Vermijd te warme baden. Zij helpen u te ontspannen, maar ze zijn niet aanbevolen voor de bloedcirculatie.
 • De beste slaappositie is op uw linkerzijde, met het been onder uw lichaamsgewicht uitgestrekt en het andere eroverheen gebogen. U kan ook een kussen onder uw gebogen knie leggen, zodat uw buik wat meer ruimte krijgt.
Indien u houdt van zachte medicatie, homeopathie, phytotherapie of acupunctuur kunnen ze doeltreffend zijn. Indien u vermoeid bent en de neiging heeft om slaperig te worden, kan u beter niet met de auto rijden!

Neem vaker een dutje.

Om te recupereren, moet u de rustpunten tijdens de dag plannen, waarbij een dutje in de voormiddag en één in de namiddag ideaal zijn. Door deze dutjes zal u 's nachts niet slechter slapen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 19/10/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoeveel slaap hebben kinderen nodig? Geüpdatet op 11/09/2007 - 00h00

Voldoende slaap van een goede kwaliteit is absoluut noodzakelijk om fit en gezond te zijn. Vooral kinderen hebben veel slaap nodig, en dat hun hele kindertijd door. Enkele hulpmiddeltjes en tips om ze aan een rustige en herstellende nacht te helpen.....

Waarom wil mijn kind niet slapen? Gepubliceerd op 20/01/2014 - 17h08

Van de eerste nachten tot de periode dat het kind naar school begint te gaan, is zijn slaapgedrag een van de belangrijkste gespreksonderwerpen van de ouders. En terecht: de slaap is enorm belangrijk voor de gezondheid van het kind, maar ook voor het...

Moederschap: succesvol met de pasgeboren baby naar huis Geüpdatet op 26/04/2016 - 14h39

Voor een jonge moeder die met haar kersverse baby de kraamkliniek verlaat, is het vaak een sprong in het onbekende. Ze moet het nu doen zonder de permanente bijstand en hulp van de vroedvrouwen waarop ze sinds de bevalling kon rekenen. Toch is er gee...

Meer artikels