PUBLICITÉ

Zwangerschap: als we zwangere vrouwen nu eens met rust lieten?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/07/2012 - 12h12
-A +A

Er wordt voortdurend op ons ingepraat, dat is niets nieuws. Je moet productief zijn,  wees toch gelukkig, doe eens wat "normaler", zorg dat je succes hebt… Zelfs in de intiemste domeinen van het leven, van onze voeding tot ons liefdesleven, ontsnappen we niet aan die regel.

PUB

Zwangerschap en druk

Als er één moment is waarin vrouwen dat beter dan ooit beseffen, is het wel in de zwangerschap. Zo gauw de buik van een vrouw wat ronder wordt, staat iedereen klaar met raad. Dat kan iets positiefs zijn ("Je hebt gelijk dat je biologisch eet, dat is het beste voor de baby!") of iets negatiefs ("Wat? Eet je komkommer? Maar dat is toch verboden tijdens de zwangerschap?"). Iedereen wil zijn zegje doen. En zo wordt de druk langzaam groter, en de ene (toekomstige) moeder kan daar al beter mee om dan de andere.

 

Het gevolg is dat de zwangerschap een periode is die almaar meer bewaakt, gecontroleerd en beoordeeld wordt en dat soms van dag tot dag of zelfs van minuut tot minuut.

 

Het gaat hier dan niet om de controle die artsen uitoefenen – die is natuurlijk volkomen gerechtvaardigd en bovendien ook vaak discreet.

 

Teveel advies tijdens de zwangerschap

Maar de controle van de ouders of de mensen in de omgeving weegt wel. Die wekt namelijk angst en bezorgdheid op. Het is gewoon onmogelijk om alle raadgevingen rond de zwangerschap te volgen, want vaak zijn ze tegenstrijdig. Zwangere vrouwen moeten zogezegd naar hun lichaam luisteren en eten als ze honger hebben, maar ze mogen wel niet meer verdikken dan noodzakelijk. Ze moeten gevarieerd en evenwichtig eten en ook veel vitamines innemen, maar ze moeten alle producten mijden die eventueel een voedselvergiftiging kunnen veroorzaken.

 

En ze moeten vooral hun dagelijkse leven aanpassen en strikte regels volgen, anders komt de baby misschien in gevaar. Maar ze mogen vooral geen stress hebben of zich zorgen maken. Goeie moed!

 

Al die druk heeft ook een keerzijde: ze wekt de indruk dat wie zich aan al die wetten en regels houdt een gezonde baby op de wereld zal zetten. Nochtans kan niemand die garantie geven, ook niet met de beste wil van de wereld!

 

Natuurlijk zijn die tips en getuigenissen in elke periode van het leven nuttig, ook tijdens de zwangerschap dus. Maar als u onder uw kennissen een zwangere vrouw hebt, denk er dan eens aan dat ze misschien al haar portie gehad heeft. En wacht tot ze u iets vraagt voor u haar met goede raad overstelpt!

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/07/2012 - 12h12
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Geboortegewicht: alles ligt al vast voor de zwangerschap Geüpdatet op 30/10/2007 - 00h00

Het gewicht van de baby bij de geboorte wordt sterker bepaald door het gewicht van de moeder voor de zwangerschap dan de kilo's die ze bijkomt tijdens de zwangerschap. Dat is de opvallende conclusie van een recente studie. Ze houdt meteen ook een bel...

Meer artikels