PUBLICITÉ

Zwangerschap: 1001 tips tegen misselijkheid

Geüpdatet door Isabelle Eustache gezondheidsjournaliste op 23/11/2015 - 09h44
-A +A

Het staat nu vast: u bent zwanger. Laat uw geluk niet vergallen door misselijkheid! Deze tips kunnen de misselijkheidsymptomen en het braken helpen voorkomen of verzachten. Veel zwangere vrouwen hebben er in het eerste trimester namelijk last van, de ene in ergere mate en vaker dan de andere.

PUB

Zwangerschapsmisselijkheid

Meer dan 72% van de zwangere vrouwen voelen zich de eerste maanden van de zwangerschap misselijk of moeten zelfs braken.

Zwangerschapsmisselijkheid  begint meestal vanaf de vierde week van de zwangerschap, bereikt een piek in de tweede maand en vermindert om aan het eind van het eerste trimester van de zwangerschap dan te verdwijnen.

Over de oorzaken tast men nogal in het duister, maar geen paniek: de misselijkheid en het braken houden geen gevaren in voor de foetus.

Zwanger? Weetjes en middeltjes tegen de misselijkheid

  • Let erop dat u nooit met een lege maag rondloopt. Eet desnoods vaker, bijvoorbeeld om de twee uur. Neem wel altijd kleine porties. Uw maag mag ook niet te vol zitten.
  • Bij ochtendmisselijkheid eet u best een droog koekje zo gauw u wakker wordt.
  • Mijd vette producten. In olie gebakken waren, sauzen en mayonaise vragen meer tijd om te verteren en bevorderen zo misselijkheid en braken.
  • Ga voor de levensmiddelen waar u trek in hebt. Dwing u nooit om te eten als iets u niet bevalt.
  • Zoek uit welke levensmiddelen u helpen tegen misselijkheid en zorg dat u er altijd wat van binnen bereik hebt. Bij sommige vrouwen zal dat brood zijn, aardappelpuree, volle (bruine) rijst, enz. Bij andere zullen dat in staafjes gesneden groenten zijn, limonade, gedroogde vruchten, droge koekjes, yoghurt, enz.
  • Drink vaak en met kleine slokjes, zeker als u moet braken want dan moet u extra vocht opnemen. Wees daarentegen heel matig met drinken tijdens de maaltijd om uw maag niet te belasten.
  • Aarzel niet om kruidenthees, gezoete dranken, groentebouillons, fruitsap, enz. te drinken, zeker als u moet braken.    
  • Mijd of ban geuren van parfum, tabak, voedsel, enz.
  • Rust voldoende.
  • Ga niet liggen als u pas gegeten hebt.

Initialement publié par Isabelle Eustache gezondheidsjournaliste le 13/08/2012 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache gezondheidsjournaliste le 23/11/2015 - 09h44

Ozgoli G. et al., J. Altern. Complement Med., 2009 Mars 15 (3) : 243-6. Pr René Frydman, « Attendre bébé », Éditions Hachette.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zwangerschap: voordelen van homeopathie Gepubliceerd op 30/10/2012 - 12h34

Sommige geneesmiddelen zijn toegelaten tijdens de zwangerschap , maar algemeen krijgen zwangere vrouwen toch de raad om er zo zuinig mogelijk mee om te springen. Veel vrouwen nemen daarom hun toevlucht tot homeopathie . Wat zijn de vaakst aanbevolen...

Meer artikels