PUBLICITÉ

Zwangere vrouwen: vermijd een opeenvolging van stresssituaties

Gepubliceerd door Marion Garteiser op 27/04/2011 - 08h48
-A +A

Een recente studie maakte een stand van zaken op in verband met stress tijdens de zwangerschap. Herhaalde stresssituaties zijn in elk geval te vermijden… maar stress betekent nog niet dat uw kind er iets zal aan overhouden!

PUB

Stress bij een zwangere vrouw en de ontwikkeling van de baby

We weten dat stress de kans op een zwangerschap vermindert en dat hij het risico op een vroeggeboorte en andere complicaties tijdens de zwangerschap verhoogt (1). Een recente studie heeft nu ook aangetoond dat stress een impact heeft op de ontwikkeling van het kind na de geboorte. Australische onderzoekers (2) hebben bijna 3.000 zwangere vrouwen bereid gevonden om deel te nemen aan het onderzoek. Eerst werd de stress die de vrouwen ondervonden bestudeerd. Daarna werden de kinderen gevolgd tot de leeftijd van 14 jaar. Het resultaat van het onderzoek luidde als volgt: herhaalde blootstelling aan stress tijdens de zwangerschap verhoogt bij de kinderen het risico op gedragsstoornissen of op problemen met de mentale gezondheid.

 

Welk soort stress is gevaarlijk voor een zwangere vrouw?

Elke vorm van stress, zowel beheersbare als onbeheersbare, kan gevaarlijk zijn. Dat kan gaan van jobverlies tot huwelijks- of financiële problemen, het overlijden van een kennis of familielid, enz. Om welke soort stress het gaat, speelt geen rol. Ook de periode waarin de stress toeslaat, maakt geen verschil uit: in het begin of op het einde van de zwangerschap, de gevolgen voor de ontwikkeling van het kind zullen dezelfde zijn. Het enige element dat wel belangrijk is, is het aantal stresssituaties. Vanaf drie stresserende gebeurtenissen, kan men bij kinderen de gevolgen waarnemen.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser op 27/04/2011 - 08h48

(1) Roy-Matton N., et al., Journal of obstetrics and gynaecology Canada, april 2011.

(2) Robinson, M. et al., Development and psychopathology, vol. 23(2)

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Roken: wat zijn de risico’s tijdens zwangerschap? Gepubliceerd op 01/03/2017 - 17h51

Roken is nefast voor de gezondheid. Tijdens de zwangerschap is het schadelijke effect nog groter omdat dan zowel de moeder als de foetus gevaar lopen. Bent u zwanger? Stop dan met roken, liefst al vóór uw zwangerschap. De boodschap kan niet duidelijk...

Meer artikels