PUBLICITÉ

Zwangere vrouwen: stress mijden

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/02/2012 - 10h18
-A +A

Tijdens de zwangerschap kan een stresserende gebeurtenis verwikkelingen veroorzaken. Hierna volgt een - recent gepubliceerd - overzicht van de effecten van stress in utero (in de baarmoeder).

PUB

In het editoriaal van het gerenommeerde internationale tijdschrift The British Medical Journal werden de effecten van stress in utero bij zwangere vrouwen overlopen. Zware stress tijdens het eerste zwangerschapstrimester kan de kans op misvormingen, zoals bijv. gespleten verhemelte of hazenlip, verhogen. Matige stress kan leiden tot vroeggeboorte of een vertraagde groei. Als de aanstaande moeder angstig is, kan dit bij het kind emotionele en gedragsstoornissen veroorzaken: hyperactiviteit, angst, aandachtsstoornissen, enz.

Depressie, geen weerslag?

In deze analyse lijkt een depressie tijdens de zwangerschap geen weerslag te hebben. Bovendien zou een depressie bij de jonge moeder na de bevalling niet worden overgebracht op het kind.

Enkele tips om u te beschermen tegen de stress van het dagelijks leven

Stresserende gebeurtenissen kunnen uiteraard niet steeds worden voorzien of voorkomen. Sommige zijn zo plots en onvoorspelbaar dat men toch moet proberen zich ertegen te wapenen, vooral tijdens de zwangerschap. Een zwangere vrouw moet de nodige voorzorgen nemen. Thuis: ontspan u, lees, zorg voor vrijetijdsbesteding en kom veel buiten. Op het werk: bescherm u tegen lawaai, vermoeidheid, de dagelijkse stress, een slechte houding, allemaal risicofactoren van vroeggeboorte. Als u een zwaar beroep hebt, aarzel dan niet de werkgever te vragen uw uren aan te passen. De bedrijfsarts kan u tijdelijk een andere betrekking geven. En let vooral op voor het vervoer! U moet het vervoer zoveel mogelijk beperken, vooral vanaf de 7de maand. Laat uw rechten gelden in de metro, bus of trein: u hebt voorrang!

Initialement publié par Sophie Leehman le 20/08/2002 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 28/02/2012 - 10h18

Glover V. et al., Br. J. Psychiatry, 180: 389-391, 2002.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vaccinatie van baby's in de baarmoeder Geüpdatet op 15/04/2002 - 00h00

De eerste proeven op schapen tonen aan dat het mogelijk is foetussen in de baarmoeder te vaccineren. Dat opent nieuwe perspectieven bij de mens: op die manier kan worden voorkomen dat de moeder bepaalde infecties tijdens de zwangerschap op haar kind...

Zwangerschap en reizen Geüpdatet op 13/01/2004 - 00h00

Reizen en gebruikmaken van de diverse vervoermiddelen maakt deel uit van het moderne leven. Zwangere vrouwen moeten daarbij onderscheid maken tussen noodzaak en ontspanning. In het tweede geval moeten ze zorgvuldig de risico's afwegen, vooral als het...

Stress, IVF en zwangerschap: een driehoeksverhouding Gepubliceerd op 04/03/2014 - 14h39

Er komt veel stress kijken bij de processen van medisch begeleide voortplanting. IVF vormt daar geen uitzondering op. Welke impact heeft stress op het succes van deze behandelingen? De wetenschap staat niet stil.

Meer artikels