PUBLICITÉ

Zwangere vrouwen, laat u niets wijsmaken!

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 21/04/2015 - 10h03
-A +A

Misverstanden over zwangerschappen zijn de wereld nog niet uit. Om niet nodeloos ongerust te zijn en om geen risico's te nemen kunt u deze kennistest doen.

PUB

1) Het lichaamsgewicht van een baby wordt bepaald door:

De corpulentie van de moeder voordat ze zwanger was.
Het lichaamsgewicht van een baby wordt eerder bepaald door de corpulentie van de moeder toen ze nog niet zwanger was dan door de gewichtstoename tijdens de zwangerschap. Maar u moet wel weten dat een excessieve gewichtstoename tijdens de zwangerschap het risico's op complicaties doet toenemen.

2) Wanneer kan een miskraam of een spontane abortus optreden?

Tijdens de twaalf eerste weken van de zwangerschap.
Een spontane abortus (een natuurlijke zwangerschapsonderbreking) kan zich voordoen tijdens de twaalf eerste weken van de zwangerschap, maar soms ook later. Het is een fenomeen dat vaak voorkomt, namelijk bij 10 à 20% van de bevestigde zwangerschappen. Meestal kan de oorzaak niet achterhaald worden.

3) Wat als er aan het einde van de zwangerschap een tandprobleem opduikt?

Dan stijgt het risico op een vroegtijdige bevalling.
Parodontitis bijvoorbeeld (een banale ontsteking van het steunweefsel van de tand) kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid van een zwangere vrouw, het doet het risico op een vroegtijdige bevalling stijgen (bron: Boggesse K., Am. J. Obstet. Gynecol., 193: 311-312, 2005). Zwangere vrouwen moeten er een onberispelijke mond- en tandhygiëne op nahouden. Ze moeten hun tandarts raadplegen bij het minste probleem. Idealiter moet het gebit van de vrouw perfect in orde zijn voordat ze in verwachting is.

4) Wat met sport tijdens de zwangerschap?

Aangepaste lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap heeft een weldoend effect.
Zwangere vrouwen mogen aan sport doen, maar uiteraard mag het niet om agressieve disciplines of risicosporten gaan. Regelmatig stappen, zwemmen of zachte gymnastiek beoefenen wordt aanbevolen voor zwangere vrouwen.

5) En alcohol?

Het gevaar is even groot op elk ogenblik van de zwangerschap.
Van het begin van een zwangerschap tot het einde en tijdens de borstvoeding mag een vrouw geen druppel alcohol drinken. U moet ook weten dat bier en wijn niet minder gevaarlijk zijn dan sterke drank.

6) Wat is haptonomie?

Communicatie via aanraking met de baby in utero.
Perinatale haptonomie is een communicatiemethode waarbij contact met de baby gemaakt wordt via aanraking doorheen de buik van de moeder. Zowel de moeder als de vader kunnen het doen.

7) Wat is zwangerschapshypertensie?

Een specifieke vorm van hypertensie bij de zwangere vrouw.
Zwangerschapshypertensie of zwangerschapsvergiftiging wijst op een abnormaal hoge bloeddruk die optreedt rond de 20e week van de zwangerschap bij vrouwen die tot dan geen problemen hadden met hun bloeddruk.

8) Wat kan men opsporen met een vruchtwaterpunctie?

Genetische afwijkingen waaronder trisomie 21.
Bij een vruchtwaterpunctie wordt vruchtwater onderzocht om de chromosomen van de foetus te kunnen tellen. Zo kan men onder meer trisomie 21 opsporen.

9) Vrijen tijdens de zwangerschap:

Het mag de hele zwangerschap door, zelfs tijdens het derde trimester.
Vrijen mag op elk ogenblik van de zwangerschap, behalve wanneer de arts er anders over beslist. Het doet het risico op een vroegtijdige bevalling niet toenemen. Wel neemt men best een aantal voorzorgen: niet te hevig vrijen en comfortabele posities aannemen om de baby niet te kwetsen. Sommige vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap overigens een verhoogd libido.

10) Alcohol drinken:

Tast zowel de vruchtbaarheid van de man als die van de vrouw aan.
Als u moeilijkheden hebt om zwanger te worden, dan moet u elke druppel alcohol achterwege laten. Deze aanbeveling geldt zowel voor de vrouw als voor de man. Alcohol heeft ook een nefaste invloed op de gezondheid van de spermatozoïden.

11) Hoeveel echografieën worden er meestal uitgevoerd tijdens een zwangerschap?

Drie.
De eerste echografie wordt uitgevoerd tussen de10e en de 12e week van de zwangerschap, de tweede tussen de 20e en de 22e week en de derde echografie tussen de 30e en de 32e week van de zwangerschap.

12) Hoe lang houden de baby blues aan?

Niet meer dan een paar dagen na de bevalling.
Bij baby blues die een paar weken duren, moet men een arts raadplegen. Mogelijk gaat het om een heuse depressie.

13) Weet u wat een placenta praevia is?

Een placenta die zich te laag in de uterus bevindt.
Placenta praevia wijst op een abnormaal lage positie van de placenta in de uterus die verantwoordelijk kan zijn voor bloedingen tijdens het derde trimester van de zwangerschap.

14) Nicotinepatches:

Men kan beter nicotinepatches gebruiken tijdens een zwangerschap dan te blijven roken.
Het ergste wat een vrouw kan doen is roken tijdens de zwangerschap. De sigarettenrook is giftig voor de foetus (en voor de moeder). Het is dan ook beter om een beroep te doen op patches om niet meer te roken.

15) Mag men koffie drinken als men zwanger is?

Zwangere vrouwen drinken best helemaal geen koffie.
Vanaf het eerste kopje koffie stijgt het risico op een miskraam (bron: De-Kun Li et coll., Am. J. Obstet. Gynecol., 21 januari 2008). Zwangere vrouwen drinken liefst helemaal geen koffie, tenzij koffie zonder cafeïne. Omdat het de cafeïne is die gevaar oplevert, drinken vrouwen die in verwachting zijn best ook geen frisdranken met cafeïne.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 23/09/2008 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 21/04/2015 - 10h03
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Geboortegewicht: alles ligt al vast voor de zwangerschap Geüpdatet op 30/10/2007 - 00h00

Het gewicht van de baby bij de geboorte wordt sterker bepaald door het gewicht van de moeder voor de zwangerschap dan de kilo's die ze bijkomt tijdens de zwangerschap. Dat is de opvallende conclusie van een recente studie. Ze houdt meteen ook een bel...

Placenta praevia Geüpdatet op 02/12/2003 - 00h00

De placenta, het verbindingsorgaan tussen moeder en kind, is slecht bekend. Toch kan hij de oorzaak zijn van vroeggeboorten en zware bloedingen als hij slecht gelegen is in de baarmoeder. De diagnose wordt gesteld via echografie.

Meer artikels