PUBLICITÉ

Zwangere vrouwen en toxoplasmose: wat met de kat in huis?

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 26/02/2016 - 16h08
-A +A

Toxoplasmose wordt veroorzaakt door het parasitaire sporendiertje Toxoplasma gondii. Deze infectieziekte kan ook katten en tal van andere zoogdieren en vogels besmetten. Vaak brengt de aandoening helemaal geen symptomen mee, maar ze is wel gevaarlijk voor sommige zwangere vrouwen.

PUB

Toxoplasmose: de kat besmet de natuur!


In de natuur, meer bepaald in vochtige grond en op planten, bevinden zich zogenaamde oöcysten. Dat zijn microscopisch kleine eitjes met daarin de toxoplasma gondii in een vroeg stadium, dat van de sporozoïet. Deze oöcysten komen altijd uit de dunne darm van katten. Alleen daar kunnen ze namelijk worden geproduceerd. Na een rijpingsproces van minimaal 24 uur in de natuur verschijnt het tweede stadium van de cyclus, die van de tachyzoïeten. In dat stadium kan de parasiet zoogdieren en vogels aantasten… en ook de mens. Dat leidt tot de ziekte toxoplasmose. Als deze dieren tachyzoïeten binnenkrijgen, komen die laatste in hun bloed terecht en moeten ze zich beschermen tegen het immuunsysteem van hun gastheer. Daarvoor gaan ze over naar een volgend stadium, dat van de bradyzoïeten. Die zitten ingesloten in beschermende cysten op specifieke plaatsen in het lichaam, namelijk in de spieren. Het laatste stadium, dat van de merozoïeten, vindt enkel plaats in de dunne darm van katten als die prooien hebben gegeten die bradyzoïeten bevatten. De merozoïeten kunnen zich geslachtelijk voortplanten en produceren dan sporozoïeten. En zo is de cyclus rond!

Eerste infectie: een gevaar voor zwangere vrouwen


Een infectie door toxoplasmose is meestal onschadelijk en asymptomatisch, maar dat is niet het geval bij zwangere vrouwen die geen antistoffen hebben tegen de parasiet. Een eerste infectie tijdens de zwangerschap kan dan ernstige schade berokkenen aan de foetus, maar kan ook tot een vruchtafdrijving leiden of tot letsels die pas later in het leven van het kind verschijnen.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 26/02/2016 - 16h08
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels