PUBLICITÉ

Zwanger? Zeven vormen van risicogedrag die de foetus kunnen schaden

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/03/2017 - 17h53
-A +A

Tijdens uw zwangerschap mag u vooral geen risico’s nemen.

Er bestaan tal van (intussen) duidelijk omschreven gedragsvormen die de gezondheid of de ontwikkeling van de foetus in gevaar kunnen brengen.

Wat zijn die risico’s en hoe kunt u uw kind beschermen?  

PUB

1- Roken en meeroken

Het risico op een miskraam is drie keer groter bij zwangere vrouwen die roken.

Maar roken tijdens de zwangerschap brengt ook een verhoogd risico mee op:

  • buitenbaarmoederlijke zwangerschap,
  • vroegtijdige bevalling,
  • groeiachterstand van de foetus,
  • laag geboortegewicht,
  • en andere complicaties eigen aan de zwangerschap.

Tijdens de zwangerschap en de borstvoeding mag u dus zeker niet roken (de nicotine komt via de moedermelk bij het kind terecht). Maar u moet zich ook absoluut beschermen tegen passief roken. Mijd dus rokerige ruimtes en verbied het roken bij u thuis (partner, andere familieleden, vrienden enz.).

 

2- Alcohol

Elke dag alcohol drinken - hoe matig ook - of sporadische dronkenschap tijdens de zwangerschap brengt grote risico’s mee:

  • groeiachterstand van de foetus,
  • vroegtijdig bevallen.

Alcohol is een heel krachtig gif dat zelfs bij lage dosissen rechtstreeks in het bloed van de moeder komt en dat bloed voedt uiteraard de foetus die op die manier ook alcohol binnenkrijgt. Die alcohol kan de hersenfuncties aantasten.

Bij zwaar alcoholgebruik tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap bestaat er ook een risico op misvorming van het kind. Zo is het foetaal alcoholsyndroom de zwaarste aandoening bij prenatale blootstelling aan alcohol.

Dus: geen druppel alcohol tijdens de zwangerschap!

Initialement publié par Dr Philippe Presles le 17/06/2014 - 10h53 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 01/03/2017 - 17h53

Franse Institut national de prévention et d’éducation pour la santé (INPES).  Tabac info service. http://www.drogues-info-service.fr/?-Les-risques-specifiques-a-certains-. http://www.asef-asso.fr/mon-enfant/nos-syntheses/1255-femmes-enceintes-et-produits-chimiques-la-synthese-de-l-asef. Anses, http://www.anses.fr/fr/content/poissons-et-produits-de-la-p%C3%AAche-synth%C3%A8se-des-recommandations-de-l%E2%80%99agence. Prévention routière, http://www.preventionroutiere.asso.fr.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Zwanger? Geen reden om niet te sporten! Gepubliceerd op 25/10/2012 - 14h36

Een zwangerschap is geen reden om alle sportieve activiteiten te staken. Integendeel. Hoe meer u beweegt, hoe beter uw gezondheid. Een gebrek aan lichaamsbeweging is niet goed voor de gezondheid en dat is tijdens het hele leven zo, zwangerschappen in...

Roken: wat zijn de risico’s tijdens zwangerschap? Gepubliceerd op 01/03/2017 - 17h51

Roken is nefast voor de gezondheid. Tijdens de zwangerschap is het schadelijke effect nog groter omdat dan zowel de moeder als de foetus gevaar lopen. Bent u zwanger? Stop dan met roken, liefst al vóór uw zwangerschap. De boodschap kan niet duidelijk...

Meer artikels