PUBLICITÉ

Zwanger de winter door: enkele voorzorgsmaatregelen

Geüpdatet door Emily Nazionale op 10/02/2015 - 18h15
-A +A

Zwanger tijdens de winter?

Dan gelden geen fundamenteel andere gezondheidsvoorschriften dan tijdens andere maanden van het jaar.

Maar omdat een verwittigd vrouw er twee waard is, toch enkele voorzorgsmaatregelen.

PUB

Zwanger in de winter: niet per se binnenblijven

In de wintermaanden zit iederéén liever warm binnen dan buiten de koude te trotseren. Maar er is geen reden voor zwangere vrouwen om zich niet buiten te wagen.

Ziek worden we immers niet door de koude zelf, maar door een virus. En net omdat we in de winter vaker binnen en dus dichter bij elkaar zitten, lopen we gemakkelijker infecties op. Het gezonde verstand schrijft zwangere vrouwen echter wel voor buiten warme kledij aan te trekken. Door afkoeling kan hun weerstand afnemen, wat hen vatbaar maakt voor virussen.

 

Griepvaccin aangeraden

Over virussen gesproken, in de winter stijgt doorgaans het aantal griepgevallen. Oppassen geblazen? Zwangere vrouwen lopen niet méér risico om besmet te worden met het griepvirus. Maar eens besmet, kan de griep wel ernstiger verlopen, en maken zwangere vrouwen ook meer kans op complicaties, zoals een longontsteking. De fœtus wordt zelf niet besmet, maar kan wel lijden onder de gevolgen van griep voor de moeder, zoals een vroeggeboorte. Daarom beveelt de Hoge Gezondheidsraad zwangere vrouwen aan om zich in het tweede of derde trimester van hun zwangerschap te laten vaccineren. Dat is volstrekt veilig, aangezien het griepvaccin dode virussen bevat en zwangere vrouwen dus niet kan besmetten.

 

Initialement publié par Emily Nazionale le 29/01/2013 - 09h22 et mis à jour par Emily Nazionale le 10/02/2015 - 18h15

Met dank aan Pr Fourlon, service de Gynécologie, UZ Brussel.
Influenza. http://www.influenza.be/. - N.N. De meest gestelde vragen over astma. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, pp. 67-69. - Weekly epidemiological record, 2009, Vol. 84 (30), pp. 301-308. - Vitamines A et D. http://www.uzleuven.be/nl/voeding-tijdens-zwangerschap/vitamines-a-en-d, consulté le 10/01/2013.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels