PUBLICITÉ

Zwanger? Geen reden om niet te sporten!

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 25/10/2012 - 14h36
-A +A

Een zwangerschap is geen reden om alle sportieve activiteiten te staken. Integendeel. Hoe meer u beweegt, hoe beter uw gezondheid. Een gebrek aan lichaamsbeweging is niet goed voor de gezondheid en dat is tijdens het hele leven zo, zwangerschappen inbegrepen.

PUB

Sporten tijdens de zwangerschap: met welke intensiteit?

Het American College of Obstetricians and Gynecologists beveelt 30 minuten gematigde activiteit, drie à vijf keer per week aan. Dat matigen kan bepaald worden door de praattest: als men tijdens de inspanning kan praten, dan is de inspanning gematigd.

Welke voorzorgsmaatregelen?

De lichaamsbeweging moet aangepast worden aan de groei van de foetus. Zo moet er bijvoorbeeld ook rekening gehouden worden met een ademtekort aan het einde van de zwangerschap.

Daarnaast is het zo dat sommige sporten de voorkeur genieten voor vrouwen die niet veel bewegen en vrouwen aan het einde van de zwangerschap: zwemmen, aquagym, stappen en fietsen op een hometrainer.

Andere sporten moeten afgeraden worden tijdens een zwangerschap: duiken, contactsporten (judo, basket, worstelen) en sporten met een risico op valpartijen (paardrijden, Alpijns skiën, waterskiën ).

Ook belangrijk is dat men voor voldoende hydratatie zorgt en voldoende energie, dat de opwarming gerespecteerd wordt en ook de recuperatie.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 15/04/2008 - 00h00 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 25/10/2012 - 14h36

American College of Obstetricians and Gynecologists (Acog) en Dossier sport en geneeskunde van Le Panorama du Médecin, 25 maart 2008.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Sport en zwangerschap combineerbaar? Gepubliceerd op 01/03/2017 - 17h32

Zwangere vrouwen willen sporten voor twee. Toch roept dit thema tegenstrijdige reacties op. 'Ik ben sportief, mag ik er blijven tegenaan gaan zoals vroeger?' - 'Ik ben niet sportief, moet ik me nu ineens gaan afbeulen?' Het antwoord luidt tegelijk ja...

Sport tijdens de zwangerschap? Doen! Geüpdatet op 22/05/2017 - 10h32

Tijdens de zwangerschap actief blijven: het is niet alleen mogelijk, maar zelfs absoluut aan te raden. Niet alleen op het vlak van gewicht zijn de voordelen voelbaar, ook de gezondheid van de moeder vaart er wel bij.

Ook zwangere vrouwen moeten bewegen! Geüpdatet op 03/01/2006 - 00h00

Onze vrouwen hebben niet genoeg lichaamsbeweging. Nochtans is het ook voor zwangere vrouwen gezond om te sporten. Amper 27% van de vrouwen en slechts 1 zwangere vrouw op tien volgen de aanbeveling van minimaal 30 minuten wandelen per dag.

Meer artikels