PUBLICITÉ

Zwanger en een vaccin tegen rodehond: gevaar of niet?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 27/11/2007 - 00h00
-A +A

Rodehond is een ziekte die gevaarlijk kan zijn voor zwangere vrouwen en het vaccin tegen de ziekte is dat ook. Ondanks alle voorzorgen, kan het gebeuren dat een zwangere vrouw per ongeluk gevaccineerd wordt aan het begin van de zwangerschap. Maar nu zou blijken dat het risico voor de baby bijzonder klein is.

PUB

Rodehond, een ziekte die gevaarlijk is voor zwangere vrouwen

Een zwangere vrouw die rodehond heeft, kan het virus overdragen op de foetus tussen de achtste en de tiende week van de zwangerschap waardoor ze het risico loopt op een baby met ernstige misvormingen.
Vrouwen die vruchtbaar zijn zouden zich dus best laten vaccineren tegen de ziekte die voor kinderen overigens onschuldig is.

Vaccin tegen rodehond is aanbevolen

De meeste vrouwen zijn gevaccineerd dankzij de vaccinkalender die voorziet in een mazelen-bof-rodehond vaccin (MBR) voor alle zuigelingen. Het vaccinschema bestaat uit de injectie van twee dosissen van het vaccin voor de leeftijd van 24 maanden, maar de huidige vaccinatie van 87% is nog niet voldoende om komaf te maken met de drie ziekten. Een aantal kinderen is dus niet immuun, maar voor hen is er een inhaalvaccin (twee dosissen met een interval van minstens een maand voor de leeftijd van vijftien jaar en daarna nog één dosis). Maar vanaf zestien jaar is het voor vrouwen en meisjes noodzakelijk om zeker te zijn dat er geen sprake is van een zwangerschap vooraleer ze een vaccin tegen rodehond krijgen. Een zwangerschap moet ook vermeden worden tot twee maanden na de vaccinatie. Het gaat namelijk om een afgezwakt levend vaccin wat maakt dat het in theorie verantwoordelijk kan zijn voor afwijkingen of misvormingen bij de foetus.
Zwangere vrouwen die niet immuun zijn voor de ziekte, worden meteen na de bevalling gevaccineerd in het ziekenhuis.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 27/11/2007 - 00h00 Badilla X. et coll., Pediatr. Infect. Dis. J., 26 (9): 830-5, 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zwangerschap en virusinfecties: rodehond Gepubliceerd op 14/04/2014 - 09h21

Rodehond is een goedaardige kinderziekte, maar bij zwangere vrouwen kan ze schadelijke gevolgen hebben voor de foetus en chronische infecties en congenitale afwijkingen veroorzaken.

Rodehond grensoverschrijdend Geüpdatet op 16/02/2002 - 00h00

Tien jaar vaccinatie tegen rodehond in de Verenigde Staten is uitgedraaid op een sisser. De reden: het vaccin werd enkel toegediend in de Verenigde Staten zelf, waarbij geen rekening werd gehouden met de immigratie van Mexicanen en de inwijking uit d...

Meer artikels