PUBLICITÉ

Zwaarlijvigheid veroorzaakt hartritmestoornissen

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 04/01/2005 - 00h00
-A +A

Boezemfibrilleren is de meest voorkomende hartritmestoornis. Het aantal gevallen zal naar verwachting het komende decennium sterk toenemen. Eén van de risicofactoren is zwaarlijvigheid.

PUB

Bij boezemfibrilleren wordt het normale ritme van de boezems vervangen door snelle en ondoeltreffende contracties. Deze stoornis heeft ook een weerslag op de kamers, die onregelmatig en vaak snel beginnen samen te trekken. Er zijn al verschillende risicofactoren geïdentificeerd: ouderdom, diabetes, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Deze aandoeningen zijn in "volle opmars"; vandaar dat het aantal gevallen van boezemfibrilleren het komende decennium naar schatting zal verzevenvoudigen.

Cardiologen gingen op zoek naar preventieve oplossingen en vroegen zich daarbij af of ook zwaarlijvigheid op zich geen risicofactor kon vormen. Die hypothese houdt steek, want het staat onomstotelijk vast dat zwaarlijvigheid significant samenhangt met de andere factoren. Om ze te checken, werden 5.300 vrijwilligers gerekruteerd van gemiddeld 57 jaar en zonder boezemfibrillatie, onder wie 3.000 vrouwen. Daarbij werden hun Body Mass Index (BMI) en hun cardiale morfologische parameters gemeten.

Twaalf jaar later werd bij 526 deelnemers boezemfibrillatie vastgesteld. De auteurs constateren dat het risico bij elke verhoging van de BMI met één punt met 4 % stijgt. In vergelijking met personen met een normale BMI bedraagt het risico op boezemfibrilleren bij zwaarlijvigen 1,52 bij mannen en 1,46 bij vrouwen. Volgens de auteurs doet zwaarlijvigheid de linkerboezem uitzetten. Hoe dat precies gebeurt, is echter nog niet bekend.

Er moet nu nog worden nagegaan of gewichtsverlies het risico op boezemfibrilleren vermindert. Is dat het geval, dan is zwaarlijvigheid dus wel degelijk een vermijdbare en bovendien beïnvloedbare risicofactor.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 04/01/2005 - 00h00 Wang T. et coll., JAMA, 292 : 2471-2477, 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe bereken ik mijn BMI en mijn ideale gewicht? Gepubliceerd op 23/02/2017 - 11h47

Iedereen controleert zijn gewicht op de weegschaal, met meer of minder bezorgdheid al naargelang het gewicht normaal of te hoog is. Elk van ons heeft ook een ideaal gewicht, dat is het gewicht dat past bij onze lengte. Dat ideale gewicht is een van d...

Meer artikels