PUBLICITÉ

Zwaarlijvigheid en kanker: een gevaarlijke combinatie

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 10/02/2004 - 00h00
-A +A

Zwaarlijvigheid is dodelijk omdat ze hart- en vaatziekten en diabetes kan veroorzaken, maar ze verhoogt ook het kankersterfterisico. Dat is gebleken uit een recente studie bij ongeveer 900.000 Amerikanen.

PUB

De prospectieve studie die gepubliceerd werd in de New England Journal of Medicine volgde 404.576 mannen en 495.477 vrouwen vanaf 1982, toen ze nog geen kanker hadden. Zestien jaar later waren 57.145 van hen gestorven aan kanker.

De onderzoekers stelden vast dat bij de meest zwaarlijvige personen - met een Body Mass Index (gewicht in kg gedeeld door de lengte in m in het kwadraat) van 40 of meer - het kankersterftecijfer 52 % hoger lag bij mannen en 62 % hoger bij vrouwen dan bij personen met een voor hun lengte normaal gewicht. Zowel bij mannen als bij vrouwen hield de zwaarlijvigheid duidelijk een hoger sterfterisico in door slokdarm-, colon-, rectum-, lever-, blaas-, pancreas- en nierkanker, en ook door de ziekte van Hodgkin en de ziekte van Kahler. Ze registreerden meer bepaald meer sterfgevallen door maag- en prostaatkanker bij mannen en een hogere sterfte door borst-, baarmoeder(hals)- en eierstokkanker bij vrouwen. Zwaarlijvigheid zou in de Verenigde Staten op zich verantwoordelijk zijn voor 14 % van alle kankersterftes bij mannen en voor 20 % bij vrouwen.

Ook al hebben de wetenschappers een duidelijk verband kunnen leggen tussen overgewicht en kanker, tot nog toe zijn ze er niet in geslaagd het precieze mechanisme ervan op te sporen. Ze vermoeden dat de steroïdale hormonen een rol spelen, insuline, IGF (Insuline-like-growth factor) en, bij slokdarmkanker, mechanische factoren die gastro-oesofagale reflux veroorzaken. Geen enkele van die hypothesen is echter bewezen.

Hoewel het kankersterfterisico lager is bij zwaarlijvigheid dan bij roken bijvoorbeeld, kan gewicht verliezen ons alleen maar goed doen nu het Westen geteisterd wordt door de globesitasplaag…

Belgische Federatie tegen Kanker, www.kanker.beFédération Belge contre le Cancer, www.cancer.beSchrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 10/02/2004 - 00h00 Obésité et mortalité due au cancer (Zwaarlijvigheid en mortaliteit door kanker), De Artsenkrant nr. 1547, november 2003. Overweight, obesity and mortality from cancer in a prospective studied cohort of US adults, NEJM 2003; 324:1625-38.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe zwaarlijviger, hoe hoger de kans op kanker Geüpdatet op 27/05/2003 - 00h00

Zwaarlijvigheid verhoogt de kans op kankersterfte. Uit de resultaten van een recente studie blijkt dat overgewicht bij mannen en vrouwen wel eens verantwoordelijk zou kunnen zijn voor respectievelijk 14 en 20 % van alle sterfgevallen door kanker (all...

Hoe bereken ik mijn BMI en mijn ideale gewicht? Gepubliceerd op 23/02/2017 - 11h47

Iedereen controleert zijn gewicht op de weegschaal, met meer of minder bezorgdheid al naargelang het gewicht normaal of te hoog is. Elk van ons heeft ook een ideaal gewicht, dat is het gewicht dat past bij onze lengte. Dat ideale gewicht is een van d...

Colonkanker: 'rood alarm'! Geüpdatet op 28/06/2005 - 00h00

Een nieuwe studie bevestigt de resultaten van diverse vroegere onderzoeken: te veel rood vlees eten, verhoogt fors het risico op colonkanker. Vis daarentegen zou ertegen beschermen.

Meer artikels