PUBLICITÉ

Zwaar astma: een dringend probleem in heel Europa

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 20/03/2007 - 00h00
-A +A

Uit een studie van de EFA (European Federation of Allergy and Airways Diseases Patients Associations) blijkt dat de symptomen van zwaar astma een grote impact hebben op patiënten, hun gezin, zorgverleners en de samenleving in het algemeen. De EFA roept daarom de Europese Unie op om haar astmabeleid te verbeteren, en de nationale regeringen om de hoogste prioriteit te geven aan maatregelen om de lasten voor de patiënt te verlichten.

PUB

In 2005 voerde de EFA (European Federation of Allergy and Airways Diseases Patients Associations) een studie uit bij 1.300 zware astmapatiënten in Frankrijk, Spanje, Duitsland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. De resultaten verschenen onlangs in het internationale magazine Allergy.

Zwaar astma in Europa

Ongeveer 30 miljoen Europeanen lijden aan astma. Zowat 6 miljoen van hen vertonen ernstige symptomen, met andere woorden: ze hebben een ademhalingscrisis gehad en/of hebben de voorbije twaalf maanden minstens één keer per week last gehad van slaapstoornissen of de voorbije twaalf maanden één of meer aanvallen gehad waardoor ze niet meer konden spreken. Ongeveer 1,5 miljoen Europese astmalijders zijn bang om te overlijden aan een astma-aanval. In West-Europa sterft elk uur iemand aan astma. De totale kostprijs van astma wordt in Europa geraamd op 17,7 miljard euro per jaar, het productieverlies door astma op 9,8 miljard euro per jaar.

Verminderde levenskwaliteit

Zwaar astma tast de levenskwaliteit van de patiënt sterk aan. De aanvallen komen onverwachts, met als symptomen onder meer: hoest, paniekaanvallen, gevoel van ademnood, zweten en piepende ademhaling.
Meer dan de helft van de respondenten verklaart dat hun astma angst en stress veroorzaakt, en één op de vier ervaart zijn aandoening als levensbedreigend. De meest gebruikte woorden om astma te beschrijven, zijn: "zuurstofgebrek", "verstikking" en "angst". Meer dan één op de drie respondenten vindt dat zijn sociaal leven eronder lijdt: bijna één derde verklaart dat ze door hun astma niet meer op vakantie kunnen gaan, 38 % zegt dat uitgaan met vrienden er niet meer inzit, 49 % mag geen huisdier(en) hebben en/of evenmin op bezoek gaan bij mensen die er wél hebben, terwijl 70 % niet langer aan lichaamsbeweging kan doen.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 20/03/2007 - 00h00 Persbericht "Vechten om weer te kunnen ademen/Een Europees perspectief op zware astmapatiënten", European Federation of Allergy and Airways Diseases Patients Associations (EFA), maart 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Allergische rhinitis bevordert astma Geüpdatet op 08/11/2005 - 00h00

Astmapatiënten kampen vaak ook met allergische rhinitis en dat is een factor die astma kan verergeren. En patiënten met allergische rhinitis krijgen vaker astma. Daarom is het, in geval van allergische rhinitis aanbevolen om de aandoening goed te beh...

Zwangerschap en astma: hou uw astma in het oog! Geüpdatet op 02/06/2009 - 00h00

Door de grote fysiologische veranderingen die in de loop van de zwangerschap optreden, kan astma bij zwangere vrouwen evolueren, vaak gunstig, maar vaak kan de aandoening ook verergeren. Let er dus zeker op dat u in de loop van uw zwangerschap de ast...

Interview: welke relatie tussen bronchiolitis en astma? Geüpdatet op 16/12/2003 - 00h00

Elk jaar krijgen in België tussen oktober en het einde van de winter ongeveer 70.000 baby's bronchiolitis. Twee vragen blijven het voorwerp van discussie: de relatie tussen bronchiolitis en astma, en de behandeling van bronchiolitis. We hadden hierov...

Het allergieseizoen is aangebroken: laat u testen op astma! Gepubliceerd op 20/04/2017 - 15h16

Na een rustige winter, hebben de allergie patiënten er alweer een grote voorraad papieren zakdoeken moeten bijhalen. Het is lente en er hangt opnieuw veel stuifmeel in de lucht! Maak van de gelegenheid gebruik om u te laten testen op astma en om een...

Meer artikels