PUBLICITÉ

Zure oprispingen tijdens de zwangerschap: wat valt eraan te doen?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/05/2017 - 10h36
-A +A

Veel zwangere vrouwen hebben last van gastro-oesofageale reflux of terugvloeiend maagzuur. Als de zwangerschap dan zoals vaak nog gepaard gaat met misselijkheid en beperkingen in de voeding, worden de maaltijden wel heel ingewikkeld. Hoe gaat u om met die zure oprispingen?

PUB

Gastro-oesofageale reflux tijdens de zwangerschap: begin met de voeding!

De oplossing voor terugvloeiend maagzuur tijdens de zwangerschap bestaat er soms simpelweg in tijdens die negen maanden nieuwe eetgewoonten aan te kweken die de maag beschermen:

  • Mijd levensmiddelen die makkelijk reflux veroorzaken, zoals vetten, zure voedingswaren, pittige kruiden, alcohol of koffie.
  • Rook niet (dat is tijdens de zwangerschap hoe dan ook ten zeerste af te raden)
  • Ga niet liggen als u pas gegeten hebt, en buig ook niet voorover.

Als al die goede gewoonten u toch niet van de zure oprispingen afhelpen, kunt u uw toevlucht nemen tot bepaalde geneesmiddelen.

Maagzuurremmers:

Maagzuurremmers worden al heel lang gebruikt en lijken veilig te zijn voor zwangere vrouwen. Vooral natriumbicarbonaat en calciumcarbonaat zijn een bekende remedie. Ook aluminiumzouten en magnesiumzouten zouden veilig zijn. Maagzuurremmers worden vaak gecombineerd met alginaten; ook die bestanddelen zijn normaal onschadelijk.

Denk er wel om dat bepaalde maagzuurremmers natrium bevatten, zout dus. Dat kan gevaarlijk zijn bij een verhoogde bloeddruk, een veel voorkomend fenomeen tijdens de zwangerschap. Sommige maagzuurremmers veroorzaken bovendien constipatie (aluminiumzouten), andere versnellen de darmtransit (magnesiumzouten).

Protonpompremmers:

Omeprazole is uit die groep de bekendste in het kader van een zwangerschap en lijkt zonder gevaar in elk stadium van de zwangerschap genomen te kunnen worden. Over de andere protonpompremmers zijn er weinig gegevens, al zijn die wel geruststellend.

Antihistaminica:

Ranitidine is op dit moment het enige antihistaminicum dat tegen gastro-oesofageale reflux wordt gebruikt. Het zou niet gevaarlijk zijn als het gebruik beperkt wordt tot enkele innamen gespreid over de hele zwangerschap.

Zijn te mijden tijdens de zwangerschap:

Gastroprokinetica (metoclopramide en domperidone) helpen weinig bij gastro-oesofageale reflux, en het is vooral niet zeker of ze wel veilig zijn voor de foetus. Het is dus beter om ze te laten.

Opgelet!
Net als voor elk geneesmiddel moet u vooraf uw huisarts raadplegen als u tijdens de zwangerschap maagzuurremmers wilt nemen.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/05/2017 - 10h36
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Zwangerschap: 1001 tips tegen misselijkheid Gepubliceerd op 23/11/2015 - 09h44

Het staat nu vast: u bent zwanger. Laat uw geluk niet vergallen door misselijkheid! Deze tips kunnen de misselijkheidsymptomen en het braken helpen voorkomen of verzachten. Veel zwangere vrouwen hebben er in het eerste trimester namelijk last van, de...

Welke geneesmiddelen voor zuurbranden? Geüpdatet op 08/02/2010 - 00h00

Bij een zure oprisping komt er een beetje maagzuur terecht in de slokdarm. Op zich niet zo erg, maar het kan wel uitgroeien tot een ernstiger aandoening: GERD of gastro-esofagale reflux. Hoe kunt u die vervelende zuurbrand en het beste oplossen ? Enk...

Meer artikels