PUBLICITÉ

Zuivelproducten tegen diabetes

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 28/05/2002 - 00h00
-A +A

Overgewicht, hoge bloeddruk en een te hoog vetgehalte in het bloed verhogen het risico op de ontwikkeling van type 2 diabetes (suikerziekte) en hart- en vaatziekten. Volgens een Amerikaanse studie kunnen zuivelproducten bijdragen tot de preventie van dergelijke ziekten. Hoe meer zuivelproducten men gebruikt, hoe groter het effect.

PUB
Overzicht

Type 2 diabetes of suikerziekte wordt gekenmerkt door een te hoog suikergehalte in het bloed. Maar voordat het suikergehalte stijgt, vindt men een aantal symptomen die te wijten zijn aan insulineresistentie. Het insulineresistentiesyndroom wordt gekenmerkt door overgewicht gaande tot zwaarlijvigheid, een verminderde opname van glucose in de cellen, hoge bloeddruk en afwijkingen van de vetten in het bloed. Bij diabetes stijgt het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk.Aangezien de voeding een belangrijke rol speelt bij het insulineresistentiesyndroom, onderzocht de CARDIA-studie (Coronary Artery Risk Development in Young Adults) het effect van zuivelproducten op de frequentie van het insulineresistentiesyndroom in vier stedelijke gebieden in de Verenigde Staten. Meer dan 3.000 personen van 18 tot 30 jaar hebben aan de studie deelgenomen.

Zonder beperking

Volgens die studie lopen personen met overgewicht (maar niet de andere) die het vaakst zuivelproducten gebruiken (meer dan 35-maal per week) vijfmaal minder risico om een insulineresistentiesyndroom te ontwikkelen dan personen die het minst zuivelproducten eten (minder dan tienmaal per week). Tussen die twee uitersten is het risico omgekeerd evenredig met de dagelijkse frequentie van gebruik van zuivelproducten. Zuivelproducten hebben een beschermend effect ongeacht het ras en het geslacht.Als u dus enkele kilo's te veel weegt, een hoge bloeddruk en te veel vetten in het bloed hebt, aarzel dan niet om zuivelproducten te gebruiken. Maar opgelet! Kaas bevat ook veel vet. Geef daarom de voorkeur aan magere kaas ofwel yoghurt, kwark of (halfvolle) melk.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 28/05/2002 - 00h00 Pereira M.A. et al. Journal of American Medical Association 2002; 287: 2081-2089.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Diabetespatiënten: let op uw bloeddruk! Gepubliceerd op 14/10/2013 - 18h40

Diabetespatiënten lopen een hoog cardiovasculair risico en moeten daarom hun bloeddruk en bloedglucosespiegel goed volgen. Volgens recente studies moet de bloeddruk bij diabetici worden verlaagd tot 130/80 mm Hg om het risico op vaatproblemen te verl...

Diabetes: suiker vrijgepleit? Gepubliceerd op 24/11/2014 - 16h33

Houdt suikerziekte wel degelijk verband met overmatig suikerverbruik? Voor velen ligt die link voor de hand. Toch is de publieksvijand nummer één niet noodzakelijk de vijand die we denken...

Roken verhoogt de kans op het metabolisch syndroom Geüpdatet op 06/09/2005 - 00h00

Zowel actief als passief roken verhogen op een dosisafhankelijke manier het risico op het metabolisch syndroom bij adolescenten, en dus op diabetes en hartziekten. Het risico is nog groter bij jongeren die al met overgewicht kampen of beginnend overg...

Gezonder eten om diabetes te voorkomen Gepubliceerd op 08/02/2017 - 14h31

De voeding speelt een belangrijke rol in het optreden van type 2 diabetes . Een Westerse voeding rijk aan dierlijke vetten en suikers werkt het optreden van diabetes in de hand. Een mediterrane voeding (met veel fruit, groenten en vis) verlaagt het r...

Meer artikels