Overgewicht, hoge bloeddruk en een te hoog vetgehalte in het bloed verhogen het risico op de ontwikkeling van type 2 diabetes (suikerziekte) en hart- en vaatziekten. Volgens een Amerikaanse studie kunnen zuivelproducten bijdragen tot de preventie van dergelijke ziekten. Hoe meer zuivelproducten men gebruikt, hoe groter het effect.

Type 2 diabetes of suikerziekte wordt gekenmerkt door een te hoog suikergehalte in het bloed. Maar voordat het suikergehalte stijgt, vindt men een aantal symptomen die te wijten zijn aan insulineresistentie. Het insulineresistentiesyndroom wordt gekenmerkt door overgewicht gaande tot zwaarlijvigheid, een verminderde opname van glucose in de cellen, hoge bloeddruk en afwijkingen van de vetten in het bloed. Bij diabetes stijgt het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk.Aangezien de voeding een belangrijke rol speelt bij het insulineresistentiesyndroom, onderzocht de CARDIA-studie (Coronary Artery Risk Development in Young Adults) het effect van zuivelproducten op de frequentie van het insulineresistentiesyndroom in vier stedelijke gebieden in de Verenigde Staten. Meer dan 3.000 personen van 18 tot 30 jaar hebben aan de studie deelgenomen.
Zonder beperking
Volgens die studie lopen personen met overgewicht (maar niet de andere) die het vaakst zuivelproducten gebruiken (meer dan 35-maal per week) vijfmaal minder risico om een insulineresistentiesyndroom te ontwikkelen dan personen die het minst zuivelproducten eten (minder dan tienmaal per week). Tussen die twee uitersten is het risico omgekeerd evenredig met de dagelijkse frequentie van gebruik van zuivelproducten. Zuivelproducten hebben een beschermend effect ongeacht het ras en het geslacht.Als u dus enkele kilo's te veel weegt, een hoge bloeddruk en te veel vetten in het bloed hebt, aarzel dan niet om zuivelproducten te gebruiken. Maar opgelet! Kaas bevat ook veel vet. Geef daarom de voorkeur aan magere kaas ofwel yoghurt, kwark of (halfvolle) melk.