Bij gebrek aan moedermelk worden bereidingen voor zuigelingen op basis van proteïnen uit koemelk of soja gebruikt. Om microbiële besmettingen die ernstige infecties kunnen veroorzaken, te voorkomen, werden hygiëneaanbevelingen opgesteld voor het bereiden en bewaren van flesjes.
Moedermelk is voor een zuigeling de ideale voeding en wordt tijdens de zes eerste maanden van het leven sterk aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). Wanneer men geen moedermelk kan of wil geven, moet men een beroep doen op bereidingen op basis van proteïnen uit koemelk of sojamelk. Deze producten moeten aan strikte normen beantwoorden. In vloeibare, gebruiksklare vorm zijn ze steriel. Poedermelk is dat echter niet. In alle gevallen zijn het gebruik en de bewaring risicovol. De risico's van besmettingen door kiemen zijn namelijk reëel. Men moet dus altijd de aanbevelingen met betrekking tot hygiëne volgen om de bereiding van de flesjes voor de allerkleinsten zo veilig mogelijk te maken. Sommige adviezen zijn specifiek gericht op kindercrèches, ziekenhuizen en opvanginstellingen voor jonge kinderen, andere zijn rechtstreeks op de ouders van toepassing voor het bereiden en bewaren van flesjes thuis. Warm gezien het risico van de microbiële ontwikkeling de fles niet opnieuw op terwijl hij op kamertemperatuur is blijven staan. Gebruik een flessenwarmer of een bain-marie. Als de melk opgewarmd is, mag u hem niet langer dan 30 minuten bewaren.Als de fles uit de koelkast komt, mag u de melk nog maximaal een uur gebruiken.Gebruik geen water uit een fles die al meer dan 24 uur open is.Gebruik geen water dat werd gefilterd of verzacht.U kunt kraantjeswater gebruiken, op voorwaarde dat:
- u nadat u de kraan hebt opengedraaid het water enkele minuten laat lopen voordat u het in de fles doet,
- u alleen koud water gebruikt (nooit warm water en let op de positie van de thermostatische kraan),
- het kraantje regelmatig wordt onderhouden (reiniging, ontkalking).