PUBLICITÉ

Zuigflesjes: de regels van de kunst voor een besmettingsvrije bereiding?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door G. Leroy, gezondheidsjournalist op 10/01/2006 - 00h00
-A +A

Bij gebrek aan moedermelk worden bereidingen voor zuigelingen op basis van proteïnen uit koemelk of soja gebruikt. Om microbiële besmettingen die ernstige infecties kunnen veroorzaken, te voorkomen, werden hygiëneaanbevelingen opgesteld voor het bereiden en bewaren van flesjes.

PUB

Moedermelk is voor een zuigeling de ideale voeding en wordt tijdens de zes eerste maanden van het leven sterk aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). Wanneer men geen moedermelk kan of wil geven, moet men een beroep doen op bereidingen op basis van proteïnen uit koemelk of sojamelk. Deze producten moeten aan strikte normen beantwoorden. In vloeibare, gebruiksklare vorm zijn ze steriel. Poedermelk is dat echter niet. In alle gevallen zijn het gebruik en de bewaring risicovol. De risico's van besmettingen door kiemen zijn namelijk reëel. Men moet dus altijd de aanbevelingen met betrekking tot hygiëne volgen om de bereiding van de flesjes voor de allerkleinsten zo veilig mogelijk te maken. Sommige adviezen zijn specifiek gericht op kindercrèches, ziekenhuizen en opvanginstellingen voor jonge kinderen, andere zijn rechtstreeks op de ouders van toepassing voor het bereiden en bewaren van flesjes thuis. Warm gezien het risico van de microbiële ontwikkeling de fles niet opnieuw op terwijl hij op kamertemperatuur is blijven staan. Gebruik een flessenwarmer of een bain-marie. Als de melk opgewarmd is, mag u hem niet langer dan 30 minuten bewaren.Als de fles uit de koelkast komt, mag u de melk nog maximaal een uur gebruiken.Gebruik geen water uit een fles die al meer dan 24 uur open is.Gebruik geen water dat werd gefilterd of verzacht.U kunt kraantjeswater gebruiken, op voorwaarde dat:

  • u nadat u de kraan hebt opengedraaid het water enkele minuten laat lopen voordat u het in de fles doet,
  • u alleen koud water gebruikt (nooit warm water en let op de positie van de thermostatische kraan),
  • het kraantje regelmatig wordt onderhouden (reiniging, ontkalking).
Als dat niet het geval is, gebruikt u beter flessenwater: natuurlijk mineraalwater of bronwater dat geschikt is voor zuigelingen en jonge kinderen.Houd rekening met de dosering die op de dozen melkpoeder vermeld is.Controleer of het maatlepeltje wel bij de welbepaalde doos hoort.Sluit de doos zorgvuldig na elk gebruik.Na gebruik giet u de inhoud van het flesje weg, spoelt u het met koud water en wast u het heel zorgvuldig.De melk moet in een schone koelkast worden bewaard, die minstens één keer per maand wordt gereinigd met zeepwater en daarna met water en vervolgens met bleekwater wordt gespoeld.
Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door G. Leroy, gezondheidsjournalist op 10/01/2006 - 00h00 Persbericht van het Agence française de sécurité sanitaire des aliments (Afssa), 17 oktober 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ