Na vitamine B9 is er een nieuwe kandidaat om dikkedarmkanker (of coloncarcinoom) te voorkomen, nl. vitamine D. Vitamine D zou ervoor zorgen dat een galzuur dat zeer toxisch is voor de dikke darm en verantwoordelijk wordt geacht voor het ontstaan van dikkedarm- en endeldarmkanker (colon- en rectumkanker), sneller wordt geëlimineerd.

We blijven het herhalen: wij westerlingen eten te veel: te grote hoeveelheden, te veel zout, te veel suiker en vooral te veel vetten. Het gebruik van veel vetten verhoogt het risico op colon- en rectumkanker. Colon- en rectumkanker komt dan ook veel vaker voor in de Verenigde Staten, het land van hamburgers, pizza's en gefrituurde gerechten dan in Japan, waar de voeding veel minder vetten bevat (vis, rijst, gestoomde groenten). Maar meer uitleg hadden de onderzoekers niet. Nu tonen Mangelsdorf en medewerkers aan dat vitamine D bescherming biedt tegen colonkanker.
Onze darmen verteren vetten zeer slecht
Als we dierlijke vetten eten die cholesterol bevatten, vormt onze lever galzuren* die bijdragen tot de absorptie van vetten. In de dunne darm worden de galzuren omgezet in secundaire galzuren. En één van die secundaire galzuren, nl. lithocholzuur, is een echt gif. Als we regelmatig te veel vet eten, hoopt lithocholzuur zich op en wordt het kankerverwekkend. Dit effect werd tot dusver enkel aangetoond bij muizen. Grote hoeveelheden lithocholzuur werden echter teruggevonden bij patiënten met colonkanker.
Het ontgiftigend effect van vitamine D
Vitamine D speelt niet alleen een rol in het botmetabolisme, maar draagt ook bij tot de absorptie van vetten in de darmen. Mangelsdorf en medewerkers hebben aangetoond dat vitamine D de eliminatie van lithocholzuur verhoogt en zo bescherming biedt tegen kanker. Dat zou wel eens kunnen resulteren in een geneesmiddel dat dikkedarmkanker voorkomt. Wordt vervolgd!...
Galzuren: zuren die in de galblaas worden geconcentreerd en een rol spelen in het verteringsproces.