PUBLICITÉ

Zou u slaapapneu herkennen bij uw kind?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 20/10/2015 - 09h14
-A +A

Slaapapneu raakt stilaan bekend bij het grote publiek, maar slechts weinig ouders weten dat ook kinderen er last van kunnen hebben en dat dit gevaren inhoudt. Hoe kunt u slaapapneu herkennen?

PUB

Slaapapneu is geen ziekte van oudere mensen

Ook kinderen kunnen dus slaapapneu hebben. Het fenomeen komt zelfs vrij veel voor: naar schatting een op de honderd kinderen heeft slaapapneu. Het aantal gevallen neemt weliswaar toe met de leeftijd, maar toch zijn er nog altijd duizenden kinderen die ermee kampen. In de meeste gevallen is slaapapneu onschadelijk, maar kinderen met slaapapneu  slapen slecht en zijn overdag moe. Soms heeft slaapapneu ook zware gevolgen, zoals groeiachterstand, bedplassen, problemen op school, enz. Ook hyperactiviteit en concentratieproblemen worden met slaapapneu in verband gebracht.

De oorzaak van slaapapneu is bij kinderen anders dan bij volwassenen: vaak zijn de amandelen of neusamandelen te groot en blokkeren ze de luchtwegen. Gevolg: als het kind slaapt en de spieren in zijn keel zich ontspannen, raken de luchtwegen volledig afgesloten.

Wat zijn de symptomen van slaapapneu bij kinderen?

Het allereerste symptoom is dat het kind snurkt. Natuurlijk heeft niet iedereen die snurkt ook daadwerkelijk slaapapneu. Maar als uw kind regelmatig snurkt (meer dan drie keer per week) en het snurken niet terug te voeren is op een andere aandoening die de neus verstopt, kunt u er beter met de huisarts over praten. Doe dat zeker als ook de volgende symptomen aanwezig zijn:

  • Moeilijke ademhaling tijdens de slaap
  • Geluiden veroorzaakt door de ademhaling tijdens de slaap: het kind stopt met ademen, de ademhaling herneemt luidruchtig, enz.
  • Bedplassen: dit wijst op een verstoorde slaap en dus mogelijk ook op slaapapneu.
  • Hoofdpijn bij het opstaan
  • Slaperigheid overdag
  • Leerproblemen

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 20/10/2015 - 09h14

Marcus, C.L. et al., Pediatrics Vol. 130 No. 3 September 1, 2012 pp. 576 -584 (doi: 10.1542/peds.2012-1671)

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Maurik

Tenzij een fysieke stoornis, zoals vergrote amandelen door vaak een disbalans in de voeding bij kinderen, kan Apneu een gevolg zijn van een verkeerde adem. Te oppervlakkig ademen of juist in de slaap te diep ademen geeft een verandering in de zuurstof koolzuurgas verhouding in de longen, de hersenen en de nieren. Het lichaam reageert hierop. Wil die gassen innerlijk in balans houding en verminderen, bijv. Via snurken of apneu de inademing. Dapneu is dus een vervolg. Apneu is niet de oorzaak van het probleem.
Er is veel meer aan de hand. Een disbalans dus. Het is het uitzoeken waard. Zeker bij kinderen.
Stress bij kinderen neemt hand over hand toe. Een slechte slaap of het geen moment in de nacht komen dot een diepe slaap, is het gevolg.
Wel een droomslaap en een oppervlakkig slaap, doch dat is niet voldoende.
Vijf minuten ademoefeningen voor het slapen gaan zou kunnen helpen.

PUBLICITÉ
Lees ook
Slaapapneu: snurkende chauffeurs remmen minder snel Geüpdatet op 14/11/2006 - 00h00

Slaapapneu , een aandoening waarbij de patiënt tijdens zijn slaap af en toe gedurende korte tijd stopt met ademen, komt vaker voor bij mensen die snurken. Uit een studie blijkt nu dat het syndroom de reactietijd aan het stuur vergroot en de waakzaamh...

Slaapapneu: ook bij kinderen! Geüpdatet op 21/12/2016 - 09h41

Een kind dat elke nacht snurkt , is niet normaal. De kans bestaat dat het dan lijdt aan het slaapapneusyndroom . Dat kan negatieve gevolgen hebben voor zijn ontwikkeling. Dr. Madiha Ellaffi is pneumoloog en allergoloog in Albi (in Frankrijk) en gespe...

Slaapapneu: naar een gepersonaliseerde aanpak Geüpdatet op 27/03/2017 - 10h18

6% van de vrouwen en 13% van de mannen op middelbare leeftijd lijden mogelijk aan een of andere vorm van het slaapapneu-syndroom, dat zijn periodes van abnormaal stokkende ademhaling tijdens de slaap. Er bestaan enkele traditionele behandelingen voor...

Welke behandelingen bestaan er bij slaapapneu? Geüpdatet op 10/06/2013 - 14h40

Het slaapapneusyndroom komt heel veel voor. Behalve snurken veroorzaakt dit syndroom soms ernstige complicaties. Welke verschillende vormen van behandeling bestaan er om komaf te maken met slaapapneu?

Meer artikels