PUBLICITÉ

Zou u het doen?

Article créé le 25/10/2016 - 16h59 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 02/11/2016 - 12h35
-A +A

Het genoom van een pasgeboren kind decoderen om alle gezondheidproblemen - zware en minder zware - op te sporen die het in zijn leven zou kunnen krijgen… Is het een droom of een nachtmerrie? In de Verenigde Staten hebben ze naar de mening van de ouders gepeild.

PUB

Genoom-sequencing: het kan!

Het gebeurt zelfs heel regelmatig. Bij genoom-sequencing worden alle genen van een individu zeg maar gelezen. Bij mensen kunnen zo genen worden opgespoord die later tot een ziekte kunnen leiden. Een voorbeeld dat regelmatig wordt aangehaald, is het BRCA2-gen. Vrouwen met dat gen lopen een verhoogd risico op - onder meer - borstkanker. Actrice Angelina Jolie is draagster van dat gen en liet haar beide borsten wegnemen om het risico te verkleinen.

De ouders  zijn enthousiast…

En zelfs heel enthousiast, zoals blijkt uit een Amerikaanse studie. Genetici uit de staat Boston hebben toekomstige ouders gevraagd of ze het genoom van hun kind wilden kennen. Bijna de helft van de ouders was sterk of heel sterk geïnteresseerd. 37 % van de ouders noemde zich tamelijk geïnteresseerd.

Vooraf weten welke erfelijke aanleg men heeft, kan inderdaad heel waardevol zijn. Niet per se om even drastische beslissingen te nemen als Angelina Jolie, maar misschien eerder om de levensstijl aan te passen aan de risico’s. Zo kan iemand die weet dat hij hartproblemen kan krijgen vet en suiker mijden.

Billet initialement publié le 25/10/2016 - 16h59 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 02/11/2016 - 12h35
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Kinkhoest: aanbevelingen voor toekomstige ouders Gepubliceerd op 06/01/2016 - 10h03

In België stijgt het aantal gevallen van kinkhoest opnieuw. Voor heel jonge kinderen kan de ziekte zelfs fataal zijn. Voor toekomstige ouders wordt dan ook vaccinatie op volwassen leeftijd aanbevolen.

Het menselijk leven eindelijk gedecodeerd Geüpdatet op 22/04/2003 - 00h00

Vijftig jaar na de ontdekking van de DNA-structuur deelt het "International Human Genome Sequencing Consortium" (IHGSC, het Internationaal Consortium voor de Sequentiëring van het Menselijk Genoom) officieel mee dat het menselijk genoom volledig in k...

Münchhausen by proxy: een zeldzaam syndroom Geüpdatet op 14/04/2015 - 09h24

Mensen met het syndroom van Münchhausen by proxy proberen van medische hulpverleners te bekomen dat bij hun kinderen een bepaalde ziekte wordt vastgesteld. Om hun doel te bereiken, deinzen ze er niet voor terug om bij het kind de symptomen van die zi...

Meer artikels