Vaak asymptomatisch, worden schildkliernoduli (knobbeltjes) meestal toevallig ontdekt. Wanneer ze dan toch ontdekt worden, kunnen we ons de vraag stellen of die schildklierknobbeltjes moeten weggenomen worden.

Wie loopt risico op schildkliernoduli?
De schildkliernoduli, knobbeltjes in de schildklier - een orgaan dat zich laag in de hals bevindt - komen vaak voor. Een eenvoudige palpatie van de hals laat al vermoeden dat 2 tot 8% van de bevolking schildklierknobbeltjes heeft. Na een echografie, stijgt dit percentage zelfs tot 15 à 40%.
Meer vrouwen dan mannen
Het risico op schildkliernoduli stijgt naarmate men ouder wordt en verschilt naargelang het geslacht. Vrouwen worden twee- tot driemaal vaker met schildklierknobbeltjes geconfronteerd dan mannen. Een zelfs licht tekort aan jodium en een blootstelling aan ioniserende straling tijdens de kinderjaren verhogen eveneens het risico op schildkliernoduli.
Wat zijn de symptomen die kunnen laten vermoeden dat u één of meer schildklierknobbeltjes hebt?
Schildkliernoduli veroorzaken dikwijls geen symptomen. Doen ze dat wel, dan kunnen een zeker gevoel van druk in de halsstreek, alsook pijn of moeilijkheden bij het slikken een aanwijzing zijn voor de aanwezigheid van schildklierknobbeltjes. Produceren de knobbeltjes schildklierhormonen, dan kunnen symptomen van hyperthyreoïdie optreden (gewichtsverlies, hartkloppingen, slaapstoornissen, spierzwakte, zenuwachtigheid...).
Le Quotidien du Médecin, 29 september 2009.