PUBLICITÉ

Zou het de galblaas zijn?

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 15/11/2012 - 15h02
-A +A

De galblaas is niet het meest bekende orgaan van ons lichaam. De meeste mensen weten niet wat haar functie is of weten zelfs niet af van haar bestaan.

Tot op de dag dat hun galblaas laat voelen dat ze er nog degelijk is...

PUB

De galblaas en haar functie

Anatomisch gezien, is de galblaas een klein orgaan, dat dient voor de opslag van gal. We herinneren eraan dat deze door de lever aangemaakte vloeistof onontbeerlijk is voor de vertering van vetten en proteïnen.

Gal bevat water, galzouten, elektrolyten en pigmenten, zoals bilirubine en biliverdine, die haar haar typische groenachtige kleur bezorgen.

Als de galblaas protesteert...

Op de dagen die op feestjes volgen, doet het lichaam vaak een beroep op de galproductie om de vertering van vlees en gebakjes te vergemakkelijken. Het gevolg is soms een pijngevoel in de bovenbuik, iets lager dan de ribben. Vaak wordt deze pijn aan de lever toegeschreven.

Ten onrechte! Die pijnscheuten hebben niets met de lever te maken. In dit geval, zouden we er beter aan doen de galblaas te verdenken.

Bij aanwezigheid van vetten in het spijsverteringskanaal, wordt de gal door een samentrekkingsreflex vrij krachtig uit de galblaas geperst. Dit veroorzaakt krampen die op de duur pijnlijk kunnen zijn.

Initialement publié par Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist, met de hulp van Matthieu Tonneau le 30/11/2009 - 00h00 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 15/11/2012 - 15h02
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Galblaaskanker: wat zijn de symptomen? Geüpdatet op 03/10/2014 - 14h44

Galblaaskanker is een van de zeldzame kankers. Helaas wordt de kanker meestal laattijdig ontdekt, als hij al in ver gevorderd stadium is. Hoe wordt galblaaskanker opgespoord? Zijn er symptomen die u een vermoeden van kanker kunnen wekken?

Hoe ontstaat pancreatitis? Geüpdatet op 12/10/2015 - 14h44

Pancreatitis is een pijnlijke ontsteking van de pancreas of alvleesklier. Bij zo’n opstoot moet de patiënt meestal met spoed naar het ziekenhuis om de pijn te verzachten en de staat van de pancreas te laten onderzoeken. Alcoholmisbruik en galstenen z...

De galblaas verwijderen zonder littekens Geüpdatet op 22/05/2007 - 00h00

Een jonge vrouw uit Straatsburg (30 jaar) onderging de eerste galblaasverwijdering zonder litteken. De ingreep werd uitgevoerd in Straatsburg door het team van de Franse professor Jacques Marescaux.

Meer artikels