PUBLICITÉ

Zonnecrèmes: de ware toedracht van zonnebrandproducten

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 12/05/2017 - 10h17
-A +A

Sprays, crèmes, oliën, traditionele en biologische producten ... Bieden zonnebrandproducten allemaal evenveel bescherming tegen UV-straling? Moeten we ze vooraf aanbrengen om te voorkomen dat we verbranden? En mogen we betrouwen op de beschermingsfactor of SPF die op de verpakking vermeld staat?

PUB

Klopt de beschermingsfactor die op de flesjes staat?

Heel wat zonnebeschermingsproducten maken hun beloften niet waar. Zo worden er tussen de aangegeven beschermingsfactor (SPF, van ‘Sun Protection Factor’) en de reële waarde bij laboratoriumonderzoek soms grote verschillen vastgesteld – zoals in het lab van dr. Céline Couteau, maar ook in dat van haar collega Laurence Coiffard, professor galenische farmacie en schoonheidsverzorging aan de universiteit van Nantes. Al tien jaar wijzen beide artsen, net als tal van Amerikaanse wetenschappers, op de verschillen tussen de gemeten waarden en de door de producent aangegeven waarden. De gemeten waarden kunnen tot de helft lager liggen, vooral dan voor de hoge beschermingsfactoren (SPF 50 en 50+) en de zogenaamde biologische (minerale) producten. Maar over het algemeen zijn de verschillen kleiner en is de SPF bijvoorbeeld 45, terwijl er op de verpakking 50 staat.

Toch zijn volgens beide experts de producten van grote merken die een combinatie van organische filters (ten onrechte heel vaak chemische filters genoemd) en anorganische filters bevatten (ook minerale filters genoemd) over het algemeen van goede kwaliteit. In de meeste gevallen kan de consument zich dus blijven verlaten op de SPF.

Wat doen ontstekingsremmende ingrediënten in zonnecrèmes?

UV-filters hebben een ontstekingsremmende werking. De toevoeging van actieve stoffen (bisabolol en allantoïne), natuurlijke extracten (zoethoutextract, pongamia-olie, thee-extracten, enz.) en zelfs thermisch water vergroot het ontstekingsremmende vermogen van het hele product. De huid wordt minder makkelijk rood en verbrandt zelfs minder snel. Maar daar zit net het gevaar, want deze huidreacties zijn normaal heel nuttige verklikkers. Ze waarschuwen ons als we te lang in de zon zitten of als we ons niet genoeg tegen de zon beschermen. De ontsteking bestrijden door middel van een zonnecrème is dus een mes dat aan twee kanten snijdt. Daardoor denken we misschien ten onrechte dat een product doeltreffend is. Het is een psychologisch effect dat door sommige fabrikanten handig wordt gebruikt, vooral omdat het ontstekingsremmende effect de hele dag duurt – dat in tegenstelling tot het effect van filters, die maar een beperkte tijd werken.

Initialement publié par Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste le 10/08/2016 - 10h35 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 12/05/2017 - 10h17

Dr. Céline Couteau is specialist schoonheidsverzorging aan de farmaceutische faculteit van Nantes (Frankrijk) en ontcijfert feiten en mythes over zonnecrèmes.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Zonneproducten: niet zonder gevaar! Gepubliceerd op 30/06/2017 - 14h43

‘Veilig in de zon’ en ‘zonneproduct’, het zijn woorden die steevast in dezelfde zin opduiken. Dat zonneproducten gezondheidsrisico’s zouden inhouden, mag dan ook verbazen. Enkele aandachtspunten op een rij.

Zijn UV-filters in mijn dagcrème echt nodig? Geüpdatet op 26/02/2016 - 16h08

UV-stralen spelen een belangrijke rol in de vroegtijdige veroudering van de huid en zijn ook verantwoordelijk voor huidkanker. Om er ons tegen te wapenen, bevatten almaar meer dagcrèmes en andere fonds de teint en BB crèmes (Blemish Balm) UV-filters...

Veilig bruinen Gepubliceerd op 07/08/2012 - 11h14

Bruinen kan, als u uw voorzorgen neemt. De voornaamste risico's van de UV-stralen zijn zonnebrand , veroudering van de huid en, op lange termijn, een verhoogde kans op huid kanker . Maar als u een aantal veiligheidsregels in acht neemt, kunt u met ee...

Meer artikels