PUBLICITÉ

Zonnecrème ja, carotenoïden nee!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 27/05/2003 - 00h00
-A +A

Huidkankers kunnen wel degelijk voorkomen worden. De doeltreffendheid van zonnecrèmes mag dan al omstreden blijven - ze zetten de gebruiker immers aan om langer te zonnen - , een Australische studie bewijst dat, als ze dagelijks aangebracht worden, de kans op huidletsels vermindert. Supplementen met bètacaroteen (een antixodiant) daarentegen hebben geen beschermende werking.

PUB

Huidkankers kunnen voorkomen worden. Toch blijft het gebruik van zonnecrèmes omstreden. De resultaten van de momenteel beschikbare studies spreken elkaar namelijk tegen. Waarom? Blijkbaar sporen sunblocks de gebruikers ertoe aan om langer in de zon te blijven, omdat ze denken dat ze goed beschermd zijn. In die omstandigheden zijn crèmes die UV-stralen filteren, niet automatisch doeltreffend. De Australische wetenschappers bestudeerden jarenlang de negatieve gevolgen van de zon, en ze hadden daar voldoende reden voor, want Australië bestaat voor het grootste deel uit blanken, en er staat bijna voortdurend een brandende zon aan de hemel. Bij deze studie werden 1.621 volwassenen gerekruteerd tussen 25 en 74 jaar. Ze werden verdeeld in vier groepen. Sommigen moesten elke dag een zonnecrème aanbrengen, anderen alleen naar eigen goeddunken, nog anderen moesten supplementen nemen met bètacaroteen (30 mg/dag) of een placebo. Bètacaroteen behoort tot de familie van de carotenoïden en is een antioxidant die de vrije radicalen bestrijdt die massaal vrijkomen bij blootstelling aan de zon. Vandaar dat de 'zonnecapsules' die in de handel verkrijgbaar zijn, meestal carotenoïden, vitamine E en selenium bevatten, drie soorten antioxiderende moleculen. Bij het begin van de studie en twee en vier jaar later werd het aantal actinische keratosen geëvalueerd. Deze letsels zijn een belangrijke voorspellende factor voor de latere ontwikkeling van huidkankers, vooral dan spinocellulaire en basocellulaire carcinomen, de gevaarlijkste huidtumoren. De auteurs stellen globaal genomen vast dat elke dag zonnecrème gebruiken de kans op nieuwe huidletsels vermindert, vooral tijdens de eerste twee jaar. Meer bepaald nam het aantal actinische keratosen met 57 % toe in de groep die naar eigen goeddunken zonnecrème gebruikte, tegen 20 % in de groep die elke dag zonnecrème moest aanbrengen. De door de onderzoekers berekende relatieve preventie bedraagt 24 %. Toch moet rekening gehouden worden met het feit dat in een subtropische omgeving zonnecrèmes huidletsels niet volledig kunnen voorkomen. Wel bleek dat supplementen met bètacaroteen in vergelijking met de placebo geen enkel effect had op het aantal nieuwe letsels. Zich beschermen tegen de zon is absoluut noodzakelijk om huidkankers te voorkomen. De belangrijkste na te volgen regels zijn eenvoudig:

  • zich niet te lang blootstellen aan de zon;
  • een T-shirt, een bril en een hoed dragen;
  • niet in de zon komen tijdens de warmste uren van de dag (tussen 12 en 14 uur);
  • zich om de twee uur insmeren met een beschermende zonnecrème die aangepast is aan het fototype van de huid;
  • veel groenten en fruit eten, om voldoende natuurlijke antioxidanten binnen te krijgen.
Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker
Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 27/05/2003 - 00h00 Darlington S. et coll., Arch. Dermatol., 139 (4) : 451-5, 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Opgepast voor een verergering van acne na blootstelling aan de zon Gepubliceerd op 28/07/2016 - 15h33

Het klopt gedeeltelijk dat acne verbetert als de zon schijnt. Dat komt omdat de UV-straling de ontsteking tegengaat, waardoor de puistjes uitdrogen. Maar later keert de situatie zich helaas om en volgt er een fase waarin de acne verergert. Gelukkig i...

Zich goed beschermen tegen de zon Geüpdatet op 03/07/2007 - 00h00

Deze zomer ziet het er naar uit dat in de schaduw zitten of een T-shirt aantrekken u beter beschermt tegen de schadelijke effecten van de zon dan een zonnecrème alleen. Een Zwitserse studie stelt dat het vermijden van directe blootstelling aan de zon...

Meer artikels