PUBLICITÉ

Zonnecrème: goed voor mijn huid en niet vervuilend voor de oceanen!

Gepubliceerd door Jessica Xavier, schoonheidsjournaliste op 18/05/2016 - 17h37
-A +A

Wie zonnecrème zegt, zegt vakantie, luieren en genieten. De crèmes beschermen ons tegen melanomen en zonnebrand en blijven dus absoluut noodzakelijk, maar de laatste tijd komen ze almaar vaker in een slecht daglicht te staan omdat ze onze oceanen zouden vervuilen. De boosdoeners zijn de filters en siliconen die erin zitten. Een woordje uitleg bij deze twee termen waar nogal wat verwarring rond bestaat.

PUB

Zonnecrèmes en oceanen: siliconen en UV-filters als de grote boosdoeners


De huidige zonnebrandcrèmes zijn een olie-in-wateremulsie waaraan UVA-filters worden toegevoegd (tegen de veroudering van de huid door het zonlicht), maar ook UVB-filters (tegen zonnebrand en huidkanker). De nieuwste studies hierover wijzen op het schadelijke effect van deze stoffen voor het mariene milieu.

Séverine Roullet-Furnemont, voorzitster van  de ‘Développement Durable des laboratoires Pierre Fabre’: "Het probleem met de huidige zonnecrèmes is de afbreekbaarheid. De siliconen en (chemische en minerale) UV-filters die ze bevatten, zijn namelijk niet biologisch afbreekbaar en dus niet milieuvriendelijk. Het aantal filters en siliconen in deze  producten moet dus naar omlaag."
Elk jaar wordt in de tropische landen alleen al naar schatting 16.000 tot 25.000 ton zonnebrandcrème gebruikt; 4000 tot 6000 ton daarvan is terug te vinden in zones met koraalriffen! Toegegeven, het is maar een druppel als je het vergelijkt met de vele andere schadelijke stoffen, maar het is wel een aspect van onze impact op het milieu waaraan we iets kunnen doen!

Het verschil tussen minerale en chemische filters

  • Chemische filters bestaan uit organische stoffen die de UV-straling in plaats van de huid absorberen. In de crèmeformules moeten zo meerdere filters gecombineerd worden. 
  • Minerale filters bestaan uit minerale micropartikeltjes (de meest gebruikte zijn zinkoxide en titaniumdioxide) die de UV-stralen terugkaatsen. Er zijn maar één of twee filters nodig voor de samenstelling van het product.  Deze filters worden goed verdragen en zijn aan te bevelen voor mensen met een gevoelige huid.

Séverine Roullet-Furnemont vindt dat er naast het verschil chemisch/mineraal ook gekeken moet worden naar de wateroplosbare (mengbaar met water) of vetoplosbare eigenschappen (oplosbaar in een vetstof) van de filters. "Er bestaan drie types van filters," legt de wetenschapster uit: "wateroplosbare, vetoplosbare en filters die noch in vet noch in water oplossen. Minerale filters vallen net als de chemische filters onder deze drie categorieën." Het probleem met wateroplosbare filters is dat ze terug te vinden zijn in alle mariene milieus, "vooral in schaaldieren die het zeewater filteren."

Gepubliceerd door Jessica Xavier, schoonheidsjournaliste op 18/05/2016 - 17h37

Séverine Roullet-Furnemont, voorzitster van  de ‘Développement Durable des laboratoires Pierre Fabre’

Brevet New sunscreen compositions Roberto Danovaro, Elisabetta Damiani, Cinzia CORINALDESI

http://www.asef-asso.fr/mon-bien-etre/cosmetiques/1325-la-creme-solaire-une-amie-qui-vous-veut-du-bien

Organic UV filter concentrations in marine mussels from French coastal regions, Morgane Bachelot, Zhi Li, Mars 2012

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048969711015178

Sunscreens as a Source of Hydrogen Peroxide Production in Coastal Waters, David Sánchez-Quiles et Antonio Tovar-Sánchez, Juillet 2014

http://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/es5020696

Sunscreens Cause Coral Bleaching by Promoting Viral Infections, Roberto Danovaro, Lucia Bongiorni, Avril 2008

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2291018/ 

http://www.cnrs.fr/cw/dossiers/doschim/decouv/peau/loupe_anti_uv.html

Sunscreen Products Increase Virus Production Through Prophage Induction in Marine Bacterioplankton
R. Danovaro, C. Corinaldesi, janvier 2003

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ