PUBLICITÉ

Zonnebrandcrème en zonnesteken: is er een verband?

Gepubliceerd door Marion Garteiser op 19/07/2011 - 11h08
-A +A

Volgens een verrassende Amerikaanse studie zouden de mensen die het meest zonnebrandcrème gebruiken ook degenen zijn… die het vaakst een zonnesteek hebben. Wat is er eigenlijk aan de hand?

PUB

Meer zonnebrandcrème leidt tot meer zonnesteken…

Dat is in elk geval het besluit van een pas verschenen Amerikaanse studie. De onderzoekers hebben meer dan 3000 mensen gevraagd op welke manieren ze zich beschermden tegen de zon en hoeveel zonnesteken ze de voorbije jaren gehad hebben. Hieruit blijkt dat het aanbrengen van zonnebrandcrème de meest gebruikte methode is: 30% van de bevolking maakt er inderdaad gebruik van. Toch hebben mensen die vaak zonnebrandcrème gebruiken, niet minder last van zonnesteken! De informatie is belangrijk, vooral omdat de zonbeschermingsproducten al verschillende jaren de kern vormen van de berichtgeving rond preventie van huidkanker

 

Moet deze studie in vraag gesteld worden?

Geconfronteerd met een zo verbazend bericht, kunnen we verwijzen naar enkele tekortkomingen van deze studie. Om te beginnen zijn de resultaten nu pas verschenen hoewel de vragenlijst dateert van vijf jaar geleden. Intussen is er op gebied van zonnebrandcrèmes zeer veel vooruitgang geboekt. We kunnen bovendien ook veronderstellen dat de mensen die het meest gebruikmaken van zonnebrandcrème ook degenen zijn die de gevoeligste huid hebben, wat uiteraard hun risico op een zonnesteek verhoogt. Maar als dit argument zou kloppen, zouden we niet alleen meer zonnesteken waarnemen bij de mensen die zonnebrandcrème smeren, maar ook bij degenen die een beroep doen op andere beschermingsmethoden, zoals zich niet blootstellen aan de zon, kleding met lange mouwen dragen… Maar dat is helemaal niet het geval!

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser op 19/07/2011 - 11h08

Linos, E., Cancer Causes and Control, 2011.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De gevaren van de zon Gepubliceerd op 30/06/2017 - 14h41

De zon doet deugd, op voorwaarde dat u zonnesteken vermijdt, zodat uw huid niet vroegtijdig veroudert en u geen huidkanker krijgt. Met andere woorden: overdaad schaadt. Vandaar enkele gedragsregels.

Zon en huidkanker: vraag & antwoord Gepubliceerd op 06/08/2013 - 17h21

Het aantal gevallen van huidkanker is de voorbije decennia aanzienlijk gestegen. Sommige vroeg opgespoorde tumoren zijn goedaardig, terwijl andere te duchten zijn. Dit laatste is het geval met melanomen, de ernstigste vorm van huidkanker. UV-stralen...

Meer artikels