PUBLICITÉ

Zonnebanken zijn nu ook officieel kankerverwekkend

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 04/08/2009 - 00h00
-A +A

Het Internationaal Instituut voor Kankeronderzoek heeft onlangs beslist het gebruik van zonnebanken met uv-straling om te bruinen officieel te beschouwen als kankerverwekkend voor de mens.

PUB

De uv-straling van zonnebanken is volgens de WGO kankerverwekkend


Het verband tussen de uv-stralen, die in zonnebanken zorgen voor het door sommigen zo nagestreefd bruinen, en het kwaadaardige melanoom, de ergste vorm van huidkanker, is al jaren bekend. Eensgezind… maar vaak ook tevergeefs, raden dermatologen het gebruik van zonnebanken af. Zullen de mensen nu beter luisteren naar de Wereldgezondheidsorganisatie? De WGO heeft inderdaad onlangs, via het Internationaal Instituut voor Kankeronderzoek, het gebruik van zonnebanken met uv-straling toegevoegd aan de lijst van wat voor de mens kankerverwekkend is. Zonnebanksessies werden eerder al afgeraden, maar de recente beslissing van het Internationaal Instituut voor Kankeronderzoek heeft wel een grotere symbolische waarde.

Het resultaat van een grondige studie over de effecten van uv-stralen


Na een metastudie, waarin de resultaten van meer dan 20 onderzoeken opnieuw bekeken en geanalyseerd werden, is de WGO tot haar besluit gekomen over de gevaren van zonnebanken met uv-straling. Nu blijkt dat wie voor de leeftijd van 30 jaar gebruikmaakt van zonnebanken, 75% meer risico loopt om een melanoom te ontwikkelen. En het gaat hier niet uitsluitend over moedervlekken: ook het oog wordt bedreigd door een melanoom dat het gevolg is van uv-straling. En dan hebben we het nog niet gehad over de veroudering van de huid… Is kunstmatig bruinen dat allemaal wel waard?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 04/08/2009 - 00h00 The Lancet Oncology, augustus 2009; Internationaal Instituut voor Kankeronderzoek; WGO, Aide-mémoire nr. 287, "Zonnebanken, zonnen en blootstelling aan uv-stralen"
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Geen zonnebanken voor de leeftijd van 30 jaar! Geüpdatet op 26/12/2006 - 00h00

Het risico op een kwaadaardig melanoom , de meest agressieve huidkanker , stijgt met 75% bij mensen die gebruik maken van zonnebanken en tanning cabines voor de leeftijd van 30 jaar. Het gebruik ervan is al verboden voor minderjarigen, maar misschien...

Melanoom: loop ik een risico en wat eraan doen? Gepubliceerd op 06/08/2012 - 21h45

Hoewel melanoom slechts 10% van alle huidkankers uitmaakt, is het bijzonder agressief en is de prognose slecht. Melanoom wordt dan ook beschouwd als de ernstigste huidkanker . Vandaar het belang van een goede preventie en een tijdige opsporing.

Ons wapenen tegen huidkanker... Geüpdatet op 08/04/2003 - 00h00

Een bruine huidskleur is en blijft in. De risico's van overmatige blootstelling aan de zon zijn echter wel degelijk reëel. Daarbij is melanoom (huidkanker) de grootste boosdoener.

Zonnebank: gevaarlijk! Geüpdatet op 23/02/2002 - 00h00

Zonnebanken verdubbelen het risico op huidkanker. Dit blijkt uit een studie van de dermatologen uit New Hampshire. Het risico is nog groter als jonge mensen onder de zonnebank gaan liggen. Resultaten die moeten aanzetten het gebruik van zonnebanken t...

Meer artikels