PUBLICITÉ

Zonnebank: gebruik uw gezond verstand!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/12/2012 - 12h50
-A +A

De mens is een wezen vol mysteries. Deze week buigen we ons over het onbegrijpelijke succes van de zonnebanken. En dat ondanks het grote gevaar voor huidkanker.

PUB

Zonnebank: kanker is nooit ver weg!

Zonnebanken zijn het tegengif voor de Belgische winters en bezorgen ons het hele jaar door een mooi kleurtje … Dat is zeker zo. Maar de zonnebank vergroot ook de kans op een melanoom. En die kans is nog groter als we er al voor ons 35ste gebruik van maken.

 

Zonnebank en melanoom, nog even de feiten:

Naar schatting een op de twintig gevallen van huidkanker is te wijten aan de zonnebank.

In Europa veroorzaken zonnebanken elk jaar 3500 gevallen van melanoom.

Het gebruik van de zonnebank vergroot het risico op huidkanker met 20%. Dat cijfer verdubbelt bij wie er voor zijn 35ste mee begint. En het profieltype van de zonnebankgebruiker zijn net vrouwen tussen 17 en 35 jaar!

België hoort bij de 5 grootste zonnebankgebruikers in Europa.

Gebruinde huid versus gezonde huid: maak de juiste keuze!

Het is vandaag genoegzaam bekend dat de zonnebank slecht is voor de gezondheid:

  • Alle centra die zonnebanken aanbieden, moeten klaar en duidelijk informatie uithangen over het gevaar ervan.
  • De uitbaters van de centra moeten bovendien elke nieuwe klant op de hoogte brengen van de gevaren van het solarium.
  • Het gebruik van de zonnebank is strikt gereglementeerd: er moeten 48 uur zitten tussen de eerste en de tweede sessie, daarna moet er minstens 24 uur tijd tussen twee sessies zijn.
  • Het gebruik van de zonnebank is verboden voor jongeren onder de 18.

Kortom, zonnebankgebruikers (of liever -gebruiksters, want de meerderheid van de klanten zijn vrouwen) zijn best wel op de hoogte van de nadelen ervan.

 

Bruinen is vandaag trouwens niet meer zo in de mode. Wie toch al graag een kleurtje heeft voor hij naar het strand gaat, kan beter zelfbruiners gebruiken. Die zijn heel doeltreffend.

 

Het is dus echt moeilijk te snappen dat iemand geld geeft om zich te laten roosteren en tegelijk zijn kansen vergroot om op een dag kanker te krijgen.

 

Dus, beste lezers, misschien kunt u mij helpen om dat te begrijpen. Zijn er onder u vroegere vaste klanten van de zonnebank? En kunt u me in dat geval uitleggen wat de aantrekkingskracht van die toestellen is?

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/12/2012 - 12h50
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
jaja

Waarom wordt dit artikel zo pessimistisch geschreven. Dat komt niet echt geloofwaardig over vind ik. Hier klinkt het eerder dat je zelf erg tegen bent en mensen daardoor wil 'bekeren'. Als je de plus en minpunten laat zien en betere onderzoeksresultaten, bronnen en gegevens kom we al een stukje verder.

Ten 2e staat er op tal van sites, die wel allerlei aspecten onder de loop nemen goed omschreven waarom het slecht zou zijn, hoe je dat enigszins kunt inperken en ook de gezonde punten.

Ik vind dit een verwarrend bericht, sorry.

P.s.: veel 'wetenschappelijke' onderzoeken in dit soort blogs zijn eigenlijk testjes die verder niet goed bevestigd zijn. Net als wat vaak in het nieuws komt.

PUBLICITÉ
Lees ook
Zonnebanken voortaan veiliger? Geüpdatet op 08/04/2002 - 00h00

Met het nieuwe Koninklijk Besluit wil de Federale Minister van Volksgezondheid Magda Aelvoet een waarschuwing richten tot iedereen die een zonnebankcentrum openhoudt. Hoewel het bewezen is dat langdurige blootstelling aan kunstmatige of natuurlijke u...

Geen zonnebanken voor de leeftijd van 30 jaar! Geüpdatet op 26/12/2006 - 00h00

Het risico op een kwaadaardig melanoom , de meest agressieve huidkanker , stijgt met 75% bij mensen die gebruik maken van zonnebanken en tanning cabines voor de leeftijd van 30 jaar. Het gebruik ervan is al verboden voor minderjarigen, maar misschien...

Ons wapenen tegen huidkanker... Geüpdatet op 08/04/2003 - 00h00

Een bruine huidskleur is en blijft in. De risico's van overmatige blootstelling aan de zon zijn echter wel degelijk reëel. Daarbij is melanoom (huidkanker) de grootste boosdoener.

Meer artikels